Hlavní obsah

Porsche 917 v dražbě! Je tam však jedno ALE

Foto: Collecting Cars

Porsche 917K Junior v tolik oblíbených Gulf barvách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Nutně potřebujete tohle auto! A jestli jste teď jen tázavě zvedli obočí, protože moc dobře víte, za kolik se Porsche 917 prodávají, pak pokračujte dál. Záhy totiž zjistíte, že s trochou snažení to není úplně nereálné a že zrovna tohle auto byste si možná mohli dovolit i vy… Je tam však jedno velké ALE.

Článek

Buďme konkrétní! V roce 2017 se kultovní Porsche 917, které hrálo ve filmu LeMans (mělo premiéru v roce 1971 a natočil ho Steve McQueen), prodalo v aukci za něco málo přes 14 milionů dolarů, tedy cca 315 milionů korun. Bylo to nejvíc, co kdy bylo zaplaceno za jakékoliv Porsche, na druhou stranu řeč je o filmové hvězdě a o autě, které mělo pohnutý osud…

Automobil s šasim s číslem 917-024 byl původně hlavně testovacím prototypem a Porsche ho následně prodalo svému továrnímu jezdci Jo Siffertimu, který ho McQueenovi na natáčení filmu LeMans půjčil. Když v roce 1971 tragicky zemřel při závodech na okruhu v Brands Hatch, jeho dědicové se pak hádali mezi sebou a nakonec bylo auto v roce 1978 prodáno do Francie soukromému sběrateli a od té doby se po něm slehla zem.

Našlo se až v roce 2001 a šlo o jeden z těch senzačních nálezů v zapomenuté stodole! Závodní vůz se totiž dochoval v původním netknutém stavu, zcela evidentně nebyl nikdy provozován, ale zároveň nebyl ani ohlodán zubem času. Měl i původní pneumatiky! A na palubní desce ležel ručně psaný lístek s návodem, jak auto nastartovat!

A jak s tím souvisí 917, kterou si můžete koupit vy? Je to 917K Junior od společnosti Half Scale Cars - dokonalá replika, jednoho z nejslavnějších závodních automobilů všech dob! Je to hračka, či spíš obrovský model, s funkčním motorem, brzdami a řízením. Každý rok vznikne jen několik málo kusů a v tomto případě si budete moci vybrat, jestli budete chtít auto v kultovních barvách Gulf, nebo červenobílé, které bylo tou první 917, která vyhrála Le Mans, či ve válečných barvách Martini. Vůz pro šťastného výherce aukce totiž teprve vznikne.

Automobil s délkou 2,6 m a šířkou 1,6 m pohání motokárový motor Honda o objemu 163 cm3 a s výkonem 4,8 koně. Stejně jako originál tak i 917K má rám a laminátovou karoserii. Má taky odnímatelný střešní panel, takže jestli jste moc nenarostli, budete ho moci řídit i vy, nejen vaše děti. Výrobce uvádí, že vůz je vhodný pro děti ve věku od pěti let. Maximální rychlost autíčka je 30 km/h, řízení je hřebenové a brzdy jsou hydraulické kotoučové. Nádhera!

Malý velký vůz byl předmětem aukce v aukční síni Collecting Cars a vydražil se před pár dny. Finální cena se vyšplhala na 10 250 britských liber, což je v přepočtu nějakých 310 tisíc korun. To je sice báječná cena za Porsche 917, ale pořád dost vysoká s přihlédnutím k tomu, že jde o dětské Porsche 917.

Reklama