Hlavní obsah

Policie ČR bude nově jezdit ve vozech Škoda Scala

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další kolo nezbytné obměny vozového parku hlídkových vozidel Policie ČR bude znovu v režii tuzemské automobilky Škoda. Letité Octavie tentokrát vystřídá moderní Scala patřičně upravená pro náročnou službu v policejních složkách.

Článek

Škoda Scala se hlásí do služby! Škoda Auto totiž dokázala zvítězit v tendru Ministerstva vnitra na nové policejní vozy, a novinka tak vystřídá vysloužilé Octavie v roli hlídkových vozidel Policie ČR v rámci pravidelné obměny vozového parku. Zakázka v celkové hodnotě 840 milionů korun (bez DPH) zahrnuje dodávku více než 1 200 vozidel ve speciální úpravě (včetně bezplatného servisu na 5 let).

Jde o verzi s motorem 1,5 TSI s výkonem dostatečných 150 koní v kombinaci se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG pro snazší ovládání. Vůz má ve výbavě například 6 airbagů, startování tlačítkem, přední mlhovky, zadní parkovací senzory, autorádio s Bluetooth, manuální klimatizaci nebo čalounění sedadel odolnější látkou.

Foto: Škoda Auto

Škoda Scala poprvé v barvách PČR

Automobilka předá vozy už s policejními polepy a speciálním vybavením, které zahrnuje montážní sadu mobilního terminálu pro radiostanici s instalovaným výstražným zvukovým a rozhlasovým zařízením, práškový hasicí přístroj, kameru Garmin sledující dění před vozidlem, demontovatelnou mříž oddělující prostor pro posádku od zavazadelníku a další položky nezbytné pro výkon služby.

Foto: Škoda Auto

Všechny vozy pohání motor 1,5 TSI v kombinaci s automatickou převodovkou DSG

Vozy byly dokonce upraveny pro větší mechanickou odolnost a zachování světlé výšky vzhledem k přidané výbavě v podobě policejní vestavby (majáky, kamery, vybavení) – mají proto vylepšenou zadní nápravu, oproti sériové výrobě budou ve vozech odlišné pružiny, tlumiče a robustnější kryt motoru a převodovky.

Foto: Škoda Auto

Výbava obsahuje speciální prvky nutné pro policejní službu

Škoda ještě letos plánuje předat Policii ČR přes 500 kusů takto vybavených vozů. „Jsem rád, že po úspěšném nákupu policejních vozidel 4×4 v roce 2019 se podařilo vysoutěžit a uzavřít rámcovou dohodu, tentokrát na policejní vozidla 4×2. Tímto krokem policie pokračuje v obměně nevyhovujícího stávajícího vozového parku speciálním typem vozidla, tentokrát s určením pro základní útvary, a to včetně odpovídající policejní výbavy,“ vysvětlil policejní prezident Jan Švejdar.

„Kompaktní model značky Škoda si již získal sympatie českých motoristů, kteří u něj oceňují skvělý poměr mezi cenou a užitnou hodnotou. Není tedy překvapením, že si těchto předností všimlo i vedení naší policie, do jejíchž služeb míří Scala v policejním provedení vůbec poprvé. Věříme, že policistům bude užitečným a spolehlivým partnerem podobně jako jiné vozy Škoda, které se již v náročném policejním provozu osvědčily,“ uvedl Jiří Maláček, vedoucí tuzemského zastoupení automobilky Škoda Auto.

Foto: Škoda Auto

Tak ať policistům oddaně slouží

Škoda Scala není u Policie ČR úplným nováčkem – v roce 2019 bylo vysoutěženo dodání 640 exemplářů v neoznačeném civilním provedení, které zastávají funkci služebních vozidel na krajských ředitelstvích. Scala v typickém policejním designu však bude na našich silnicích novinkou, a připojí se tak k modelům Octavia, Super nebo Kodiaq, které v policejní „uniformě“ můžete na silnicích už vídat.

Reklama

Načítám