Hlavní obsah

Policisté převzali nové Octavie v civilním provedení

Foto: Jakub Deml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Policisté měli ve středu 15. ledna opožděného Ježíška. Před budovou Škoda Muzea v Mladé Boleslavi převzali nové vozy Škoda Octavia. Pokud byste na nich ale hledali nápisy „Policie” a více či méně platná hesla „Pomáhat a chránit”, hledali byste marně. Jedná se o flotilu v civilním provedení, určenou pro službu kriminální policie. Tyhle oktávky tak nebudou mít skryté majáky a nebudou na vás číhat v dálničním provozu.

Článek

Většinou když píšeme o předávání civilních vozů pro policii, je to v souvislosti s dopravní policií a předaná auta mají sloužit pro dohled nad dodržováním dopravních předpisů zejména na dálnicích. Tentokrát je to ale jinak. A my jsme rádi, protože výše zmíněný způsob dohledu „potají” příliš neuznáváme. Policie má být dle našeho názoru vidět.

To ovšem neplatí pro kriminálku. A právě pro ně jsou čerstvě předaná auta určena. Ve středu 15. ledna jich v Mladé Boleslavi bylo předáno hned 37. Celkem jich ale během tohoto dne dostala policie ve všech krajích dohromady 500. Historicky poprvé vyzkoušela česká policie financování prostřednictvím operativního leasingu.

Operativní leasing těchto vozů je na čtyři roky. Každé auto vyjde policii na 8 tisíc korun měsíčně, celkem tak zaplatí 191 milionů korun. Po dvou letech budou navíc vozidla vyměněna za nová. Od tohoto kroku si Ministerstvo vnitra i vedení policie slibují úsporu nákladů, především proto, že veškeré náklady na servis hradí poskytovatel vozidel, v tomto případě společnost Škofin. Policisté tak budou do těchto aut jen tankovat, o všechno ostatní se postarají ve škodovce. Inspiraci s využitím operativního leasingu našlo Ministerstvo vnitra dle slov ministra Jana Hamáčka v sousedním Rakousku.

Slavnostního předání se ve středu ráno v Mladé Boleslavi zúčastnil ministr vnitra Jan Hamáček, policejní prezident Jan Švejdar, šéf Škoda Auto Česká republika Luboš Vlček a člen představenstva společnosti Škoda Auto Bohdan Wojnar. Všichni si dlouhodobou spolupráci tuzemské automobilky s bezpečnostními složkami státu velmi pochvalovali.

Předané Octavie se v zásadě nijak neliší od těch, které si můžeme koupit my všichni. Pod kapotou mají benzínový motor o objemu 1,5 litru a výkonu 110 kW (150 koní), jsou vybavena automatickou převodovkou a výbavovým stupněm Ambition. Jediným rozdílem oproti sériové výrobě jsou zatmavená skla, jinak žádné speciální požadavky na výbavu vozů policie nevznesla. Tak ať kriminalistům slouží!

Reklama