Hlavní obsah

Plně funkční Toyota GR Supra postavená z kostiček LEGO

Foto: Toyota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární sportovní model Supra letos slaví 35. narozeniny, a Toyota si proto ve spolupráci s hračkářskou firmou LEGO dala dárek v podobě plně funkčního modelu nejnovější generace postaveného ze známé stavebnice. Zajímavostí je, že vznikl na Kladně!

Článek

Stavebnice LEGO zhmotňuje sny dětí i dospělých již skoro 90 let a ukazuje se, že ty sny mohou mít klidně velikost skutečného auta! Všechno začalo před pár lety u modelu Bugatti Chiron v měřítku 1:1, který jsme si mohli prohlédnout pěkně zblízka přímo v Praze. Pak následovaly v rychlém sledu McLareny Senna a 720S a Lamborghini Sián, nejnovějším přírůstkem do modelů v životní velikosti je pak Toyota Supra čtvrté generace, kterou máme tu čest vám představit.

Nový unikátní model LEGO se zrodil jako oslava 35. narozenin modelu Supra. Znalci japonských aut jistě poznamenají, že Supra se vyráběla již od roku 1976, jenže v Toyotě by namítli, že první dvě generace nesly ještě označení Celica Supra – model Supra jako takový se osamostatnil až s generací třetí.

Foto: Toyota

Skutečné auto si je se stavebnicovým modelem skoro k nerozeznání podobné, co říkáte?

Zhmotnění v podobě stavebnice se však dočkala aktuální generace pátá. Celý projekt byl realizovaný v české pobočce hračkářské firmy sídlící v Kladně, kde vznikly i předchozí uvedené kousky. Model se skládá z neuvěřitelného počtu skoro 480 tisíc kostiček, jejichž složení zabralo zhruba 2 400 hodin práce.

Neskutečná je míra detailu – rozměry jsou prakticky identické, designové obliny se shodují od předního spoileru až po odtrhovou hranu na zádi, v propracovaném interiéru je kompletní palubní deska a sedadlo spolujezdce. Pouze sedadlo řidiče a volant, kola s pneumatikami a odznáčky na karoserii nejsou vyrobené z kostiček, ale převzaty z reálného vozu.

Foto: Toyota

Míra detailu je vážně neskutečná!

Původní šestiválec byste tu však hledali marně – jeho sílu 340 koní by kostičková převodovka, kardan, poloosy a další díly nedokázaly přežít bez úhony. Místo něj model pohánějí elektromotory, auto díky tomu prý zvládne jet rychlostí až 28 km/h! Plně funkční je také LED osvětlení auta vpředu i vzadu.

Pokud se vám Supra postavená ze stavebnice LEGO zalíbila a rádi byste si ji vystavili doma v obýváku, musíme vás zklamat – vznikl pouze jediný kus a ten není na prodej. Pořídit si však můžete miniaturu ze série Speed Champions v ceně kolem 400 Kč, případně zmenšený skládací model za zhruba 800 Kč. Ale my bychom vám doporučili ještě trochu přišetřit a pořídit si skutečnou Supru – svezení s ní je totiž naprosto nezapomenutelné!

Reklama

Načítám