Hlavní obsah

Peugeot 4002 – Futuristický koncept PSA (zase) nevyrábělo

Foto: Archiv Garáž.cz

Koncepty a studie francouzské automobilce jdou. Mnohdy udělá vážně úchvatný a krásný model, nad kterým všichni žasnou. Jenže výstavou to většinou končí. Peugeot tu krásu někam zamkne a zapomene, totéž chce i po nás

Článek

Za tohle Peugeot nesnáším. Zhruba každé tři roky přiveze na autosalon dechberoucí koncept, ze kterého bych si sednul na zadek. Pak ho zamkne do depozitu a snaží se zákazníkům vnutit něco tak odporného, jako byla třeba naftová 207.

Foto: Archiv Garáž.cz

Stejně se zachoval i v roce 2003, kdy do Frankfurtu přivezl koncept 4002. Mimochodem na stejném autosalonu se poprvé představil typ 208 GTi a facelift Partneru, ale to jen tak na okraj. Techniku konceptu 4002 sice francouzská automobilka nijak nespecifikovala, ale mě by vlastně stačil jen ten design.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vzhled byl totiž výsledkem soutěže Peugeot Design Competition, kdy automobilka úspěšným designérům nabízela pět tisíc euro za jejich vítězné malůvky. Nakonec se sešlo 2800 návrhů z 90 zemí světa, ale vyhrát mohl jen jeden. Byl jím dvaatřicetiletý Němec Stefan Schulze, jehož návrh vyhrál v hlasování fanoušků. Podle nich nejlépe splnil zadání, aby stvořil budoucí auto se stylistickými referencemi klasických modelů automobilky z minulosti. Schulze se inspiroval hlavně typem 402, který je ve tvarech retro futuristického konceptu znát.

Foto: Archiv Garáž.cz

Peugeot se rozhodl maketu v životní velikosti doopravdy postavit a vystavit jí na frankfurtském autosalonu. Úchvatný koncept nikdy nedostal motor ani převodovku, jeho úkolem bylo pouze zaměstnání vašeho zraku a fantazie. I proto má nejspíš obrovská jedenadvacetipalcová kola, která by byla pro běžnou jízdu absolutně nevhodná. Motor ale pod karoserií z hliníku a plastu být měl, konkrétně uprostřed. Ale nebyl a nikdy se tam nedostal, vše skončilo někde v depozitu a dnes už si na tenhle koncept opravdu nikdo nevzpomene.

Reklama

Načítám