Hlavní obsah

Obytný Ford je povedenou kopií Volkswagenu California

Foto: Ford

Ideální auto pro digitální nomády, ale i starší cestovatele

Svět potřebuje velké obytné dodávky, které jsou obratnější a rychlejší alternativou k běžným obytným autům. Ford právě teď představil jednu takovou – jeho Transit Custom Nugget je přesně tím autem, ve kterém byste chtěli objet (nejen) Evropu.

Článek

Když Volkswagen kdysi dávno představil obytnou Californii, možná ani netušil, jak velkou mánii tím vyvolá. Obytná dodávka se spoustou chytrých řešení a vyklápěcí střechou se stala symbolem cestovatelů, kteří chtějí pohodlný vůz, ale na velkých obytných autech jim vadí právě jejich velikost. Menší dodávka je totiž obratnější, rychlejší, má menší spotřebu a je taky levnější. A teď je tady i Transit Custom Nugget, který si premiéru odbyl na výstavě karavanů v Birminghamu!

Foto: Ford

Kuchyň bohatě stačí, k dispozici je i lednice a plynový sporák se dvěma plotýnkami

Vůz s vyklápěcí střechou supluje v podstatě třípokojový byt. Je vybavený kuchyňským koutem, obývacím pokojem s rozkládací postelí a plnohodnotnou postelí nahoře pod střechou. Najdete v něm nezávislé topení, plynový sporák s dvěma plotýnkami, dřez s baterií, která může fungovat i jako sprcha, 40litrovou lednici, nádrže na čerstvou i odpadní vodu a spoustu chytře vyřešených odkládacích prostor.

Všechna okna mají záclonky, zadní velké okno může být vyklápěcí, za příplatek objednáte i držáky na kola a prémiové audio. Už v základu je ale bezpočet asistenčních systémů včetně adaptivního tempomatu, automatického parkování, systému pro jízdu s přívěsem nebo třeba systém pro udržování jízdního pruhu.

A protože Ford předpokládá, že tento typ vozu budou využívat hlavně mladí řidiči, kteří jsou doslova posedlí konektivitou, chlubí se tím, že Transit Custom Nugget je vybavený modemem, jenž nabízí vysokorychlostní wi-fi připojení až pro deset zařízení a funguje do vzdálenosti patnácti metrů od auta.

No paráda… My ale pořád více oceňujeme, že pod kapotou můžete mít kromě 130koňového turbodieselu i nové silnější provedení s výkonem 185 koní, které se dá kombinovat s manuální či automatickou převodovkou.

A co bude dál? Když před dvěma lety přivezl Volkswagen na Caravan Salon v Düsseldorfu velkou Californii s označením XXL, což byl vlastně Crafter přestavěný na obytnou dodávku, byl to (opět) úspěch a o rok později na tom samém místě uvedl do světa i sériovou podobu s názvem Grand California. Velké dodávky jsou zkrátka ideální platformou na podobné vestavby pro všechny, kterým jsou auta jako California přece jen malá – ostatně podobné, více či méně profesionální, přestavby už jste tady na garáži viděli. No a takový velký obytný Transit

Reklama

Načítám