Hlavní obsah

Zvláštní obytná dodávka od Citroënu: Designem odkazuje na minulost, interiér ale odhaluje budoucnost

Foto: Citroën

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citroën přivezl na veletrh Caravan Salon, který se právě koná v německém Düsseldorfu, koncept obytné dodávky, jež zaujme hned na první pohled zvláštním designem.

Článek

Vzhled studie, která dostala jméno Citroën Type Holidays, vychází z ikonické klasické dodávky Citroën Typ H. Ta představuje jedno z nejdůležitějších aut v historii značky - jeho bachratá karoserie z vlnitého plechu (inspirovaná třímotorovým dopravním letounem Junkers Ju-52) s protisměrně otevíranými dveřmi a přídí připomínající prasečí rypák byla nepřehlédnutelná a jeho transportní schopnosti zcela neocenitelné. Proto se udržel ve výrobě dlouhých 34 let (1947-81) a prodalo se ho skoro půl milionu kusů.

Charakteristický design Typu H už dříve posloužil jako inspirace pro karosářský kit, který si můžete objednat pro užitkové Citroëny. K mání je mimochodem také kit pro Berlingo, jehož vzhled zase vychází z modelu 2CV Fourgonnette. Oba nabízí společnost Caselani Automobili.

A právě s touto italskou karosárnou Citroën spolupracoval při stavbě konceptu Type Holidays. Jeho základem je současný model SpaceTourer, karosářský kit v retro duchu tedy dodala firma Caselani Automobili. Na vybavení obytného prostoru se podílela slovinská společnost Bravia Mobil.

Type Holidays sice nepředstavuje plnohodnotný obytný a soběstačný vůz, který se zcela obejde bez kempů nebo podobného zázemí, automobil postrádá koupelnu či toaletu, poskytne však spoustu užitečné výbavy, kterou cestovatelé ocení při kempování. Zajímavé také je, že Type Holidays má posuvné dveře na obou stranách.

Koncept nabízí výsuvnou střechu, v níž se samozřejmě nachází místo na spaní. Podle Citroënu lůžko uspokojí dva nocležníky. Zvednutý díl ale současně zvětšuje prostor v kabině, ve které se po vysunutí střechy dá pohybovat ve vzpřímené poloze.

Další lůžko pro dvě osoby lze vytvořit sklopením sedadel, jež se však také v případě potřeby z vozu dají vyjmout. Nechybí kompletní kuchyňský kout s vařičem, dřezem a lednicí, skládací stůl, odkládací prostory a nezávislé topení Webasto.

Přestože Type Holidays představuje koncept, Citroën chce do segmentu obytných vozidel v blízké budoucnosti pořádně šlápnout. Obytné verze dostanou přídomek Holidays a studie Type Holidays naznačuje, jak bude vypadat jejich interiér. Premiéra konceptu postaveného na základě modelu SpaceTourer naznačuje, že jako první zřejmě na trh dorazí kempingové provedení právě tohoto typu.

Reklama

Načítám