Hlavní obsah

Zlatý volant i řídítka získali dakarští závodníci, speciální ceny převzal Fittipaldi a Baláž

Foto: Zlatý volant

Pětačtyřicátý ročník ankety Zlatý volant ovládl Martin Macík, hvězdou večera byl Fittipaldi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý volant je nejstarší českou motoristickou anketou a existuje již od roku 1976, novináři i veřejnost v ní volí ty nejlepší závodníky. Zlatý volant v kategorii automobilů si odnesl dakarský jezdec Martin Macík, Zlatá řídítka získal další úspěšný účastník dakarské rally Martin Michek.

Článek

Stejně jako poslední roky, tak i letos se slavnostní galavečer ankety Zlatý volant uskutečnil v prostorách Autoklubu ČR. Pro nejlepší tuzemské závodníky sezony 2021 hlasovalo více než 40 tisíc fanoušků z řad široké veřejnosti na webových stránkách soutěže, na konečném verdiktu se stejnou měrou podílela i odborná porota složená motoristických novinářů.

Celé vyhlášení začalo smutně, vzpomínkou na Karla Lopraise, který zemřel těsně před zahájením letošního ročníku Dakaru. Speciální cenu pořadatele si přebral jeho syn Leo a „Monsieur Dakar“ se dočkal dlouhého potlesku.

Jak už zaznělo v úvodu, anketa za rok 2021 patřila Rally Dakar. Může za to nejen mimořádná obliba této soutěže mezi českými fanoušky, ale hlavně skvělé výsledky českých borců. Nejvíce hlasů mezi automobilovými jezdci a ocenění Zlatý volant si odvezl pilot týmu Big Shock Racing Martin Macík. „Mám velkou radost, že se mi podařilo zopakovat loňský úspěch, a moc děkuji všem fanouškům i porotě za to, že pro mě hlasovali,“ řekl Macík, který v minulém roce vyhrál na Dakaru tři etapy a mezi kamiony skončil celkově čtvrtý. „Letos se mi Dakar nevydařil, takže nepředpokládám, že za rok bych tady stál opět.“ A neskrýval svou radost, že zatímco vloni dostal „jen“ skleněnou plaketu, tak letos držel v ruce Zlatý volant v jeho tradiční podobě.

Foto: Zlatý volant

Martin Macík (vlevo) a talent roku Erik Cais. Uvidíme, jak se mu bude letos dařit, rozhodně je jedním z adeptů na vítězství v anketě

Ocenění Zlatá řídítka pro nejlepšího jezdce v kategorii motocyklů putuje za Martinem Michkem, který se vloni senzačně probojoval na Dakaru do prestižní první desítky a se sedmi národními tituly a dvěma tituly mistra Evropy je naším nejúspěšnějším motokrosovým jezdcem za dobu existence samostatné České republiky. Ten na slavnostním vyhlášení ale chyběl, protože po startu v Abú Zabí na Desert Challenge se v Česku mihl jen na pár dní a teď už je zase na tréninku v Maďarsku.

Cenu Elišky Junkové pro nejlepší českou závodnici převzala Gabriela Jílková, kterou sice neuvidíte závodit v Česku, ale úspěšně závodí v mezinárodních závodech gétéček. Ta se za volant opravdového vozu vrátila a v třídě GT4 se jí i jejím týmovým kolegům opakovaně daří.

A talentem roku se stal rallyový jezdec Erik Cais, který v minulé sezoně startoval v českém a evropském šampionátu. Připomínáme, že chybělo málo a vyhrál Barum rally, na Monte Carlo dojel druhý ve třídě WRC2 a celkově byl devátý!

Největší hvězdou ankety byl bezesporu dvojnásobný mistr světa F1 a vítěz z Indy 500 brazilský závodník Emerson Fittipaldi, který si do Prahy přijel převzít ocenění Osobnost světového motorsportu v kategorii automobilů. „Mým dobrým přítelem je Giacomo Agostini, který dostal ocenění před dvěma lety, pak jména jako Mika Hakkinen, Michael Schumacher, Hans Stuck a další slavní šampioni. Být v takové společnosti je skvělé a je to pro mě velká čest,“ říká dnes pětasedmdesátiletý pilot F1. Nový velký rozhovor nejen o jeho kariéře si přečtěte na Garáži již brzy.

Foto: Zlatý volant

Hvězda československého motocyklového závodění a jezdec mistrovství světa Peter Baláž (uprostřed) nám dal velký rozhovor

Ocenění Osobnost světového motorsportu v kategorii motocyklů převzal slovenský jezdec, desetinásobný mistr Československa Peter Baláž. „Je to pro mě velká čest. Před dvěma lety jsem na vyhlášení doprovázel kamaráda Giacoma Agostiniho a jeho cena byla poté rok u mě, protože jsem za ním nemohl cestovat. Teď jsem ji získal i já, za což jsem opravdu rád,“ řekl viditelně dojatý Baláž, který s Agostinim i s Frantou Šťastným závodil. I rozhovor s ním si na Garáži brzy přečtete.

Kompletní výsledky 45. ročníku, včetně pořadí všech nominovaných, zveřejní pořadatel na webu ankety v průběhu následujících dní.

Reklama

Načítám