Hlavní obsah

Z animáku rovnou na silnici: Toyota ukázala netradiční autobus, kterým vozí rodiny a vozíčkáře. Má tvar kočky

Foto: Toyota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonci jsou čas od času šílení, což dokazuje poslední výtvor automobilky Toyota, kterým je vrnící kočičí autobus s plyšovým interiérem nazvaný Cat Bus. Vozidlo postavené podle animáku z 80. let však má svůj účel a vůbec ne zbytečný. Naopak.

Článek

Není 1. dubna, takže si z vás neděláme legraci. Japonská Toyota skutečně postavila speciální kočičí provedení svého elektrického vozítka Toyota Accessible People Mover, kterému dala tvarovanou karoserii s přirozenou barvou kočičí srsti. Zvenčí tak najdete hlavu nejoblíbenějšího domácího mazlíčka, který se dále vyznačuje velkými (dle Toyoty mírně šilhajícími) kukadly, tlapkami, ocasem a partou myší na střeše.

S exteriérem ladí také interiér, čehož si lze povšimnout na palubní desce, uprostřed umístěném volantu, ale i na sedačkách, které mají pro zadní cestující odnímatelné plyšové potahy.

Výrobce chtěl, aby výsledek působil animovaným dojmem zejména pro oči dítěte (výška pohledu, fantazie), čemuž byly uzpůsobeny rovněž barvy zubů nebo drápků.

Foto: Toyota

Jak je vůz šílený zepředu, takový je i zezadu.

Vozidlo našlo svoji inspiraci v japonském animovaném filmu Můj soused Totoro, který Studio Ghibli natočilo na konci 80. let, a je dílem designéra Toyoty jménem Naoki Nagatsu, jenž při tvorbě spolupracoval s předmětným studiem, nicméně nemusíte se bát, tohle auto nesmí na silnice, byť má světla nebo i stěrač.

Foto: Ghibli studio

Vidíte, nekecali jsme! Kočka jako autobus, ta podobnost nejde přehlédnout.

Cat Bus, jak se tento speciál jmenuje, ovšem pomáhal během paralympijských her v Tokiu přepravovat nejen sportovce, organizátory, rodiče s dětmi, ale především ty, kteří se sami hýbat nemohou.

Navíc Cat Bus může přepravit i vozíčkáře, přičemž sedadlo řidiče je zvýšené, a to kvůli bezpečnosti a možnosti snadného otočení se pro vizuální kontrolu zadních cestující. A jelikož bylo auto prapůvodně vytvořeno pro zábavní Ghibli Park, nosí toto označení na svojí speciální registrační značce.

Je jasné, že takhle věc je ryze japonská, takže naprosto uchvátí milovníky tamní kultury, zatímco Evropané včetně milovníků koček (také jím jsem) si řeknou leda něco o pěkném dopravním prostředku pro děti anebo si rovnou budou ťukat na čelo. Inu, jiný kraj, jiný autobus.

Načítám