Hlavní obsah

Za tento šikovný nápad jim utrhají ruce. Kia bude velmi brzy prodávat pět aut v jednom

Foto: Kia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět různých aut v jednom? Že to zní jako nesmysl? Korejská Kia vás přesvědčí o opaku. Na veletrhu CES v Las Vegas totiž představuje inovativní myšlenku jedné platformy s vícero karoseriemi.

Článek

Veletrh moderních technologií CES v Las Vegas je pro zvučné automobilky stále atraktivnější. Letos si jej nenechal ujít Volkswagen, který tu poodhaluje omlazený Golf se zbrusu novou generací infotainmentu. Své řešení budoucí mobility zase přivezla Kia, včetně jedné chytré myšlenky.

Te nese označení Platform Beyond Vehicle (PBV) a jak už název napovídá, jde vlastně o jednu platformu pro vícero karosářských variant. V praxi to znamená, že základ auta s kabinou pro řidiče a spolujezdce je pořád stejný, zatímco vzadu lze vůz měnit dle aktuální potřeby.

Foto: Kia

V týdnu dodávka, o víkendu minivan. Nový nápad automobilky Kia nabízí široké spektrum využití.

Fungování systému prezentuje Kia na konceptu PV5. Ten může sloužit jako rodinný minivan, aby se poté díky šikovným robotům a softwaru během několika minut přestavěl na vícero typů dodávek nebo třeba malý obytňák. A když na to přijde, může platforma posloužit coby základ zakázkové nástavby instalované tradičním způsobem. Díky tomu vlastně užitkový koncept představuje pět různých aut v jednom.

Ono to celé funguje velmi podobně jako nástavby, které známe dnes. Jen s tím rozdílem, že Kia pro spojení své platformy a modulů využívá hybridní mechanický a elektromagnetický princip, což má být časově efektivnější. Konkrétnější tvůrci zatím nejsou, ale celý proces výměny je prý nesmírně snadný a díky automatizaci jej můžete ovládat snadno prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu.

Asi vás nepřekvapí, že má jít o sofistikované řešení především pro firmy, které do vozového parku nemusí pořizovat několik automobilů, ale poslouží jim jeden chytře promyšlený základ. Vize hodně vzdálené budoucnosti? Kdepak. Kia chce pro tento projekt zprovoznit novou továrnu za dva roky, ta má posléze zhotovit až 150 000 užitkáčů ročně.

Co říkáte na nový nápad značky Kia?
Je to šikovné, to se bude líbit!
78,4 %
No, nevím...
8 %
Nesmysl.
13,6 %
Celkem hlasovalo 1155 čtenářů.

Reklama

Načítám