Hlavní obsah

Wankel se vrací! Mazda potvrdila elektrickou MX-30 s rotačním motorem jako generátorem

Foto: Mazda

Japonská Mazda vrací wankel zpátky do hry. Po dlouhých váháních a spekulacích definitivně potvrdila, že v příštím roce představí plug-in hybridní variantu elektromobilu MX-30 s rotačním motorem jako „prodlužovačem dojezdu“. Američané jej už mají slíbený, ale jestli se objeví i v Evropě, je stále ve hvězdách.

Článek

Wankel se vrací! Legendární rotační motor při návratu do sériových modelů Mazdy prochází trnitou cestou, která ještě nedávno měla nejistý výsledek. Japonská značka plánuje znovuzrození wankelů už dlouho a přibližně před rokem slíbila uvedení wankelu jako „prodlužovače dojezdu“ v elektromobilu MX-30, i když později zástupce společnosti odhalil, že Mazda se o něm stále rozhoduje.

Po váhání se však rotační motor Mazdy definitivně vrátí do sériové výroby. Značka oficiálně potvrzuje, že se spalovací motor podle původní konstrukce Felixe Wankela objeví v plug-in hybridním crossoveru MX-30. Ten bude mít premiéru až ve druhé polovině aktuálního fiskálního roku společnosti, končícího 31. března 2023. Na slavnostní návrat wankelu si tedy ještě chvíli počkáme.

Foto: Mazda

Jaká je výhoda wankelu jako „prodlužovače dojezdu“? Díky kompaktním rozměrům mu v autě stačí malý prostor, a díky vysokému výkonu s kultivovaným chodem vyrobí spoustu energie

Mazda ve svém vyjádření odhaluje, že plug-in hybridní MX-30 uvede na americkém trhu, ale o zbytku světa zatím nemluví. Již známé informace uvádí, že wankel bude pracovat pouze jako spalovací jednotka pro dobíjení akumulátoru a prodlužování dojezdu, což výrazně zpříjemní každodenní použitelnost vozu. Čistě elektrická verze sice slibuje dojezd až 250 kilometrů, ale reálný dojezd je nižší.

V minulosti byla Mazda průkopníkem vývoje rotačního motoru podle návrhu Felixe Wankela, když jej široce využívala ve svých modelech, a dokonce s ním vyhrála slavnou čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans. Zatím posledním wankelovým modelem byla Mazda RX-8, a přestože je trochu zklamáním, že se wankel vrací pouze jako „range extender“, uvidíme, co nám Mazda přinese v budoucnu. S nadšením totiž často mluví o vývoji nového sporťáku.

Reklama

Načítám