Hlavní obsah

V Česku startují prázdninové uzavírky silnic a dálnic: Na klidný průjezd máte poslední dny. Víme, kde se obrnit trpělivostí

Foto: ŘSD

Řidiče toto léto čeká nespočet omezení nejen na dálnicích.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruku v ruce s letními prázdninami přichází na našem území také výrazná omezení v dopravě. Opravy dálnic a silnic první třídy budou probíhat prakticky po celé republice.

Článek

Počátek dvouměsíčních letních prázdnin je skvělou zprávou pro školáky, motoristé však jásají o něco méně. Doprava je sice plynulejší, zároveň je to ale každoročně období, kdy na vytížených tazích napříč republikou začnou více či méně rozsáhlé opravy a rekonstrukce. Ředitelství silnic a dálnic na svém webu informovalo o všech chystaných úkonech během léta… a omezení se nevyhnete snad na žádném klíčovém tahu.

O svátcích ještě v klidu

Jedna dobrá zpráva hned na úvod - během nadcházejících svátků 5. a 6. července byste české cesty měli ještě projet bez komplikací. „V zájmu zachování plynulosti dopravy při nadcházejících exponovaných dnech nebudou na komunikacích ve správě ŘSD prováděny žádné práce údržby, jejichž zajištění vyžaduje snížení počtu jízdních pruhů,“ stojí v oficiálním prohlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Stejné kroky podniklo ŘSD i v den předávání vysvědčení a rovněž první červencový den, kdy letní prázdniny odstartovaly. Opatření pro blížící se svátky se nevztahuje jen na dlouhodobé uzavírky, tedy místa, kde už se nějaký čas intenzivně pracuje.

Foto: ŘSD

Už z náhledu mapy oprav rozběhlých (červené) i chystaných (modré) je patrné, že silničáři se přes léto nudit nebudou.

Opravy silnic: Průtahy i dálnice

Samo ŘSD publikovalo na oficiálních stránkách seznam všech klíčových oprav probíhajících toto léto. Mimo dálnice se připravte na komplikace například na silnici I/35, tedy průtahu Litomyšlí. Tady rekonstrukce a s ní související oprava odstartuje 15. července. Průtah se bude připravovat také mezi obcemi Pavlice a Grešlové Mýto - tedy na silnici I/38 - a to od 19. srpna. Ve Zvěrkovicích zase dojde k úpravě křižovatky, která potrvá do podzimu.

Významnější budou opravy českých dálnic. Začátkem srpna má být zahájena investiční akce na D1 u Brna, kde se dálnice rozšíří na šestiproudovou. To slibuje eliminaci častých kolon při příjezdu do města a značné zlepšení plynulosti dopravy. Naplánovány jsou další dvě opravy D1, ta mezi šestnáctým a dvacátým kilometrem potrvá do listopadu 2023, rozsáhlejší omezení na kilometrech 229 až 254 naštěstí jen do 21. července.

Foto: Profimedia.cz

Mezi dlouhodobé rozsáhlé rekonstrukce patří oprava Barrandovského mostu v Praze. Ta však zatím přinesla až překvapivě málo dopravních komplikací a obdobné by to mělo být v průběhu prázdnin.

Na omezení se však připravte i mimo hlavní dálničních tah. Cestující po „hradecké“ D11 čeká desetikilometrové omezení (26-36 km) vč. MÚK Vrbová Lhota, kde práce odstartují 20. července. Menší opravy na několik kilometrů se pak chystají také na dálnicích D3 a D5, na D46 u Prostějova je zase naplánována rekonstrukce levého mostu.

Oprav je ale naplánováno podstatně více. Plánujete-li cestu napříč republikou, mohla by vám pomoci mapa všech realizovaných i chystaných rekonstrukcí. Tu najdete na oficiálním webu ŘSD, případně si ji můžete stáhnout zde. Zároveň Ředitelství silnic a dálnic připravilo stránky dopravniinfo.cz, kde se o dopravní situaci dozvíte z první ruky ty nejaktuálnější informace.

Asistenci máte zdarma

Věděli jste, že na dálnici máte k dispozici asistenční službu zcela bez poplatků? Ta pod záštitou ŘSD je řidičům k dispozici každý den 24/7. Řidiči se na službu mohou obrátit v případě jakýchkoliv potíží, příjezd vozidla i zásah na místě, kterým bude zajištěna plynulost a bezpečnost provozu, je zcela zdarma. Motoristé mohou zažádat o pomoc na čísle 800 280 281, dojezdový čas asistence je zhruba dvacet minut.

Pomozte si navigací

Najít si dopravní informace před cestou je určitě fajn a můžete si ušetřit spoustu dopravního trápení. Rozhodně ale doporučujeme být online i v průběhu cesty, a mít tak bezprostřední zprávy nejen o uzavírkách, ale i případných kolonách způsobených náhlými omezeními či nehodami.

Dnes vám v tomto směru pomůže jakákoliv mobilní mapová aplikace připojená k internetu. Využít můžete například Mapy.cz, Waze či Google Mapy. Pomoci dnes umí i navigace vestavěné přímo v multimediálních systémech aut. Jedinou podmínkou je připojení k internetu třeba vestavěnou SIM kartou, které vám zajistí aktuálnost dopravních informací.

Ať už na letní prázdniny vyrážíte kamkoliv, pokud se chystáte cestovat autem, přejeme vám za volantem hlavně pevné nervy a šťastnou cestu!

Reklama

Načítám