Hlavní obsah

Tři šampioni F1 v jednom týmu na Le Mans? Pro příští rok legendárního závodu se možná rýsuje superposádka

Foto: 24 Heures du Mans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stáj JOTA Sport vstoupí příští rok do nejvyšší kategorie vytrvalostních závodů WEC s druhým vozem. A údajně jedná se jmény, která musejí těšit snad každého fanouška motorsportu.

Článek

O víkendu se uskutečnila Velká cena Japonska F1, kde se v paddocku po čase objevil také čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel. Návrat do šampionátu si od toho slibovat nemáme, přesto se stále více spekuluje o tom, že by německý jezdec a vítěz čtyřiapadesáti Velkých cen závodní overal znovu oblékl. Jedná totiž o vstupu do soutěže vytrvalostních závodů!

Působiště by se našlo, Vettel totiž rokuje s britským týmem JOTA Sport. Sám pilot to sice nepotvrdil, ale uvedl, že se stále snaží udržet v top fyzické kondici. To lídr stáje Sam Hignett byl sdílnější. Přiznal, že jednání se Sebastianem probíhají, byť od oficiální dohody a podepsání smlouvy je dělí ještě pořádný kus cesty. Takřka jisté je však usednutí Vettela do závodního vozu Porsche 963 LMDh, se kterým by měl v dohledné době absolvovat alespoň test.

Tým JOTA Sport hodlá příští rok do vrcholové kategorie WEC nasadit dva soutěžní vozy. Pokud by skutečně došlo k angažování Vettela, hledají se ještě dva parťáci. A stále intenzivněji se hovoří o dalším mistru světa F1 Jensonu Buttonovi. Šampion sezony 2009 má k vytrvalostním závodům blízko, v Chevroletu Camaro jel i letošní čtyřiadvacetihodinovku Le Mans. A do soutěžního Porsche výše zmíněné stáje usedne ještě letos, dokonce v rámci závodu.

Foto: Ferrari

Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen coby kolegové v týmu Ferrari F1, to se psal rok 2018. Sejdou se po čase opět v jedné stáji?

A třetí do party? Co takhle finská ikona a mistr světa F1 sezony 2007 Kimi Räikkönen? Pravda, v tomto případě je to asi nejbláznivější spekulace, kterou zatím oficiálně nekomentovala ani jedna ze stran. Ale představa závodní posádky Vettel-Räikkönen-Button, to musí u srdce zahřát snad každého fanouška motoristického sportu.

V souvislosti s týmem JOTA je skloňováno ještě jedno významné jméno, polský pilot Robert Kubica. Ten aktuálně závodí za tým WRT v nižší třídě LMP2 a ve vytrvalostní soutěži míří za mistrovským titulem. Sami jsme zvědavi, jak bude složení posádky britské stáje v příštím roce vypadat.

Pokud ale klapne alespoň jedno ze všech těchto jmen, věříme, že popularita vytrvalostních závodů včetně nejslavnější čtyřiadvacetihodinovky světa zase o pořádný kus povyroste!

Reklama

Načítám