Hlavní obsah

Škoda má brzy představit nové, cenově dostupné SUV se spalovacími motory. Tohle auto by zbořilo český trh

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Škoda údajně pracuje na novém SUV, které by mohla představit ještě v tomto roce. Vůz bude k dispozici se spalovacími motory a podle dostupných zpráv by se mohl prodávat za zajímavou cenu. Jenže je tu jeden háček.

Článek

Novinka totiž s velmi vysokou pravděpodobností nebude k dispozici na evropském trhu, Škoda ji vyvíjí primárně pro Indii, kde se bude také vyrábět. Později by se sice měla dostat i do dalších zemí, ale na starý kontinent opravdu těžko.

Motoristický web Autocar India připravovaný model popisuje jako kompaktní SUV, což „v překladu“ znamená, že půjde o malé auto. V Indii totiž s automobilovými segmenty pracují trochu jinak než my v Evropě.

Zařazení do této třídy znamená délku okolo čtyř metrů, Autocar India dokonce píše o délce pod čtyři metry - díky ní by totiž zákazníci mohli dosáhnout na jistá daňová zvýhodnění. Nové SUV tak bude kratší než současná Fabia, nejmenší auto v evropské nabídce značky.

Škodu Slavia v Česku také nekoupíte.Video: Honza Koubek

V Indii se zařadí pod model Kushaq, který na délku měří 4 225 milimetrů, a konkurovat by mělo vozům jako například Hyundai Venue, Kia Sonet nebo Maruti Brezza. Škoda také slibuje zajímavou cenu. Zmíněný Kushaq stojí v základním provedení v přepočtu zhruba 335 tisíc korun, menší SUV bude jistě ještě levnější.

Jako technický základ poslouží platforma MQB-A0-IN, řadu komponentů bude vůz sdílet s větším modelem Kushaq. Pod kapotou se jistě objeví přeplňovaný litrový tříválec, spekuluje se také o nasazení čtyřválcové jednotky 1.5 TSI.

Autocar India zmiňuje zahájení produkce do ledna roku 2025 a nové SUV popisuje jako globální model. Kromě Indie by se prý mělo prodávat také v Mexiku, v některých zemích jihovýchodní Asie a na vybraných trzích v Africe.

Související témata:
Načítám