Hlavní obsah

Dobré zprávy: Škoda Kodiaq RS přežije i v nové generaci, navíc značně posílí! A nepotřebuje kabel do zásuvky

Foto: Škoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvě představená druhá generace Škody Kodiaq dorazí stejně jako předchůdce také ve sportovněji laděném provedení RS. A v oblasti výkonu si zřejmě výrazně polepší.

Článek

Připomeňme, že první generace Kodiaqu dostala verze RS hned dvě. Mladoboleslavská značka nejprve v říjnu roku 2018 představila „ereso“ se vznětovým motorem, který po faceliftu vozu v dubnu 2021 vystřídala zážehová jednotka.

Původní naftový Kodiaq RS poháněl dvěma turbodmychadly přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec, který poskytoval maximální výkon 176 kW (240 koní) a nejvyšší točivý moment 500 Nm. SUV s tímto motorem akcelerovalo z klidu na stovku za 6,9 sekundy a rozjelo se na 221 km/h.

Po modernizaci se pod přední kapotou usadil jedním turbodmychadlem „foukaný“ zážehový dvoulitr, nabízející 180 kW (245 k) a 370 Nm. Benzinový Kodiaq RS zrychluje z nuly na 100 km/h za 6,5 sekundy a jede až 234 km/h.

A jak se zdá, ve středu představená druhá generace zatím největšího škodováckého SUV si zase o něco polepší. Podle britského magazínu Autocar se totiž nejenže počítá i u novinky s verzí RS, ale v plánu je také poměrně zajímavé navýšení výkonu.

Foto: Škoda Auto

Verze Sportline je zatím nejvíce sportovně laděný Kodiaq, pro RS tak v nabídce zbývá ještě dost prostoru.

Stále se zážehovým dvoulitrem?

Nově by se měl pohybovat okolo 200 kW, což je 272 koní. Příští Kodiaq RS by navíc měl být stále k dispozici s dvoulitrovým zážehovým čtyřválcem. Nastínil to alespoň Johannes Neft, člen představenstva Škoda Auto za oblast technického vývoje, který redaktorovi Autocaru řekl, že nový Kodiaq RS nutně nemusí využívat plug-in hybridní pohon. A ještě naznačil, že vůz nabídne pohon všech kol. Ten ostatně měly obě RS varianty první generace. Zůstane také dvouspojková automatická převodovka.

A mimochodem, nedávno odhalený nový Volkswagen Tiguan, který má ke Kodiaqu po technické stránce hodně blízko, bude k dispozici také s motorem 2.0 TSI o výkonu 195 kW (265 k). To je číslo, které výše uvedeným 200 kW Kodiaqu RS není příliš vzdálené…

Autocar odhaduje, že silnější druhý Kodiaq RS by mohl akcelerovat z klidu na stovku za zhruba 5,5 sekundy a maximální rychlost by se mohla posunout až na 250 km/h. Kromě výkonu by sportovní provedení škodováckého SUV mělo těžit také například z vyspělejšího podvozku a adaptivních tlumičů DCC Pro se dvěma elektromagnetickými ventily.

Je skvělé, že odložení Euro 7 otevřelo automobilce dveře k představení nástupce povedeného a hlavně komerčně úspěšného sportovního SUV. Kdy Škoda nový Kodiaq RS odhalí? Zatím přesně nevíme, zdroje z automobilky však redaktorům Autocaru naznačily, že by to mohlo být již v průběhu příštího roku.

Chtěli byste nový Kodiaq RS?
Sem s ním!
73,8 %
Docela by se mi líbil.
6,9 %
Nijak mě nezajímá.
19,3 %
Celkem hlasovalo 1370 čtenářů.
Načítám