Hlavní obsah

Škoda něco chystá. Zaregistrovala si hodně zvláštně znějící jméno, možná pro chystané SUV

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Způsob pojmenování modelů automobilky Škoda má v případě crossoverů, SUV a elektrických modelů jistá pravidla. A protože právě v těchto kategoriích česká automobilka plánuje ofenzivu, brzy se dočkáme jmen nových. Už nějaký čas se o jedné z chystaných novinek mluví jako o modelu Elroq. Nyní možná máme jméno další.

Článek

Škoda aktuálně pro crossovery a „es-ú-véčka“ používá označení končící písmenem Q - Kodiaq, Karoq, Kamiq, Kushaq a Enyaq. A hovoří se také o jménu Elroq - automobilka ho zatím popisuje jako pracovní název pro chystané kompaktní SUV, které bude elektrickou alternativou ke Karoqu. To ostatně výraz Elroq jasně naznačuje, je to zkratka slov „elektrický Karoq“.

Ale důležitá jsou i písmena na začátku. Na K u Škodovky začínají jména crossoverů a SUV se spalovacími motory, na E pak vozů s elektrickým pohonem.

Z dat Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO), který spravuje práva k ochranným známkám a průmyslovým vzorům platným v celé EU, vyplývá, že Škoda si nedávno zaregistrovala ochrannou známku ve znění „Eviatiq“.

Přihlášku si podala v březnu, známka byla zapsána na začátku července. A týká se seznamu výrobků a služeb zahrnujících vozidla a dopravní prostředky, části a příslušenství pozemních vozidel, automobily, autonomní vozidla, motory pro pozemní vozidla, elektrické pohony pro vozidla, nákladní vozidla, motocykly, jízdní kola, vozíky a karavany.

Pravidla názvosloví automobilky Škoda napovídají, že by se jméno Eviatiq hodilo pro crossover nebo SUV s elektrickým pohonem. Víme, že v roce 2025 český výrobce nejprve představí malé „es-ú-vé“ s délkou okolo 4,2 metru, dále pak už zmíněné kompaktní SUV s pracovním názvem Elroq, v roce 2026 má dorazit asi 4,6 metru dlouhá elektrická alternativa k Octavii Combi a také zhruba 4,9 metru dlouhé a až sedmimístné SUV, které bude designově vycházet ze studie Vision 7S.

Může některá z těchto novinek nést jméno Eviatiq? Těžko říct, automobilka Škoda totiž svoje záměry se jménem Eviatiq zatím - a pochopitelně - prozrazovat nechce.

„Škoda Auto si aktivně chrání svá práva duševního vlastnictví – technická řešení, názvy i designy související s produkty, projekty a službami, které nabízí. Podávání nových přihlášek a registrace je tak standardní proces, kterým si zajišťujeme výhradní právo k jejich možnému dalšímu využití, například v rámci marketingu. Prosíme o pochopení, ale přihlášené ochranné známky nebudeme blíže komentovat,“ uvedla tisková mluvčí Škoda Auto Michaela Sklenářová.

Pohybujeme se tedy na úrovni spekulací. Nezní vám ale Eviatiq tak, že by mohl mít jistou návaznost na jméno Octavia? Uvidíme…

Samotná registrace ochranné známky však také nemusí znamenat vůbec nic, Škoda ji nakonec ani nemusí použít. Jen z nedávné minulosti české automobilky můžeme jmenovat například slovní ochranné známky Karmiq, Konarq, Kliq, Peaq, Mountiaq, Kosmiq, Enyaq, Kushaq, Vion, Novik, Elaz, Slavia, Sharyaq, Prediaq nebo Roadiaq.

Enyaq je elektrické SUV, označení Mountiaq automobilka využila pro žákovské auto roku 2019, Roadiaq je letošní studentský vůz, označení Kushaq a Slavia nesou současné modely pro indický trh. Slavia se ale jmenoval i studentský vůz roku 2020. A jména Sharyaq a Prediaq Škoda využila pro unikátní maskoty na čtyřech kolech, které přichystala pro dvě loňská utkání hokejové NHL v Praze.

Zbytek (a tedy větší část) zapsaných ochranných známek zatím zůstal bez využití. A jen tři z nich se dosud uplatnily jako označení produkčních modelů - Enyaq, Kushaq a Slavia.

Uvidíme, jaký osud Škodovka přichystala pro Eviatiq.

Líbí se vám jméno Eviatiq?
Ano, Škoda Eviatiq zní skvěle.
12,8 %
Ne, jméno Eviatiq se ke škodovce nehodí.
87,2 %
Celkem hlasovalo 2187 čtenářů.
Související témata:
Načítám