Hlavní obsah

Škoda Mountiaq – Kodiaq jako pick-up postavený studenty

Foto: Škoda Auto

Studenti Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto museli znovu v praxi dokázat, co se ve školní lavici naučili. A koncept Mountiaq, pick-up postavený na bázi SUV Kodiaq, dokázali postavit tak precizně, že vypadá, že by klidně mohl hned sjíždět z výrobní linky. Škoda, že na to nedojde…

Článek

Vzpomínáte si ještě na Felicii Fun? Nepřehlédnutelný žlutý pick-up s vytuněným designem a vyklápěcími zadními sedadly byl perfektně připravený pro jízdu s kamarády a surfovacími prkny na pláž – čili něco, co Češi dělají prakticky pořád. Felicia Fun vypadala jako koncept, který začali omylem vyrábět, a pohříchu šlo o jediný úlet, který si jinak velmi rozumná Škoda za posledních několik dekád dovolila. Teď po letech se na ni rozhodli navázat studenti Škoda Auto…

Foto: Škoda Auto

Škoda Felicia Fun byl úžasný úlet

A výsledek jejich práce strčí Felicii Fun hravě do kapsy! Základem se tentokrát stalo oblíbené SUV Kodiaq, které přišlo o střechu a zadní sedadla i s kufrem. Místo nich najdeme velkou ložnou plochu s ochranným rámem, vyklápěcím zadním čelem, praktickými přihrádkami pod podlahou a záchytnými sítěmi na menší předměty.

Z kabiny tak zůstala jen její přední část se sériovou palubní deskou a anatomickými sedadly řidiče a spolujezdce (s kontrastním prošíváním a logem Mountiaq) doplněné prvky sladěnými s barvou karoserie – speciální oranžovou Sunset, kterou si namíchali sami studenti.

Také vyztužili šasi, přizvedli podvozek a auto postavili na 17palcová kola Rockstar II se speciálními terénními pneumatikami, takže má teď světlou výšku solidních 29 centimetrů; terénu se tedy vážně bát nemusí. I proto má sadu přídavných světel (osvětlený je i motorový prostor nebo ložná plocha), šnorchl sání a na přídi elektrický naviják, které se při odvážných off-roadových dobrodružstvích vážně neztratí. O pohon se stará sériový 2,0 TSI s výkonem 190 koní, který roztáčí všechna čtyři kola.

Příprava konceptu Škoda MountiaqVideo: Škoda Auto

Celá práce spolkla 35 žákům (s podporou kantorů i odborníků přímo z továrny) více než 2 000 odpracovaných hodin, což s ohledem na rozsah prací a preciznost provedení naprosto chápeme. Tento (v pořadí již šestý) studentský koncept je sice plně funkční, ale slouží pouze k demonstraci schopností absolventů Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto. A pokud by hodnocení bylo na nás, studenti by prospěli s vyznamenáním. Mountiaq totiž vypadá tak profesionálně, že kdyby se ho Škoda rozhodla ze dne na den vyrábět, byli bychom rozhodně pro!

Reklama

Související témata:
Učiliště
Načítám