Hlavní obsah

Sexy tvary, pokroková technika a chrániče kolen: Chystá Toyota nový sporťák jako nástupce legendární MR2?

Foto: Toyota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota na tokijském veletrhu Japan Mobility Show představila pozoruhodný koncept dvoumístného sportovního vozu. Díváme se na předobraz duchovního nástupce ikonického modelu MR2?

Článek

O nástupci Toyoty MR2, kompaktního sporťáku vyráběného ve třech generacích mezi roky 1984 až 2007, se v posledních letech mluví pravidelně. Japonská automobilka nedávno spekulace přiživila premiérou studie FT-Se.

Koncept totiž představuje právě klasické sportovní dvoumístné kupé, které navíc na první pohled nevypadá jako prázdné designové cvičení. Ano, některé detaily jsou vyloženě koncepční, jiné ale působí tak realisticky, že si je dovedeme představit na produkčním automobilu.

Samotná Toyota vůz FT-Se popisuje jako budoucnost elektrifikace značky a model výkonného bateriového elektromobilu navržený jako jedna z možností řešení sportovních vozů v uhlíkově neutrální éře. Automobil prý využívá zkušeností získaných týmem Toyota Gazoo Racing z motorsportu.

Koncept Toyota FT-Se.Video: Toyota

V jedné mimořádně důležité věci se tedy FT-Se od MR2 odlišuje: namísto spalovacího motoru uloženého uprostřed spoléhá na elektrický pohon. Na druhou stranu baterie v podlaze přinášejí nízké těžiště a hmotu koncentrovanou do středu otáčení, takže jízdní vlastnosti by mohly být MR2 ve finále dosti blízké.

Zatímco exteriér má poměrně blízko k „normálnímu“ vozu, interiér, snad až na sedadla a kompaktní digitální přístrojový panel, vypadá vyloženě koncepčně. Zaujme například provedení volantu, který doplňují dvě dotykové obrazovky po jeho stranách. Ty do velké míry nahrazují tradiční ovladače. Zvláštností jsou také chrániče kolen, které mají chránit řidiče za jízdy před vysokými silami příčného zrychlení.

Co z toho bude? Toyota uvažuje o nástupci MR2 vážně dlouho a současné úspěchy s rychlými GR modely takovému autu otevírají dveře dokořán, zvlášť s politicky korektním elektrickým pohonem. Tak jen aby Toyota kromě odvahy našla i odpovídající techniku…

Lákal by vás nástupce Toyoty MR2?
Sem s ním!
15,9 %
Jedině se spalovákem!
81,6 %
Nezájem, do kufru se nic nevejde.
2,5 %
Celkem hlasovalo 315 čtenářů.
Načítám