Hlavní obsah

Raketový útok na ropné zařízení v Saúdské Arábii ohrozil nedělní závod F1. Horko bylo i na Dakaru

Foto: McLaren

Jen patnáct kilometrů od okruhu v Džiddě, kde se v neděli pojede druhý závod mistrovství světa Formule 1, bylo pořádně horko. Došlo totiž k raketovému útoku na ropné zásobníky, podle agentury AP jde o teroristický útok jemenských Hútíú. Vedení F1, týmy i piloti se po dlouhém nočním jednání rozhodli, že se i tak bude závodit.

Článek

Saúdská Arábie je na seznamu zemí, které nepatří k těm nejbezpečnějším. Po zrušení Velké ceny Soči v Rusku se ozvaly hlasy, aby byly zrušeny také závody v Saúdské Arábii, Bahrajnu a Číně, to vše hlavně kvůli nedodržování lidských práv. Teď ale chybělo málo a nezávodilo se kvůli hrozbě terorismu.

Připomínáme, že podobné obavy už mohli mít účastníci lednové Rally Dakar, když vybuchlo doprovodné auto jednoho z týmu, kde došlo k vážnému zranění francouzského jezdce. I tady se hodně mluvilo o tom, jestli závod kvůli bezpečnosti nepřerušit, vždyť došlo k přímému ohrožení jednoho ze závodníků. V případě raketového útoku na zásobníky ropy firmy Aramco šlo o incident, který měl s Formulí 1 společné jen to, že se odehrál v době pátečních tréninků a relativně blízko trati.

„Cítím, že se něco pálí, Nevím, jestli je to moje nebo jiné auto,“ hlásil během prvního tréninku Max Verstappen, úřadující mistr světa. „Buď v pohodě, naše auto to není,“ zněla odpověď. O pár minut později po skončení tréninku už bylo jasno, že to není ani z žádného jiného auta. Druhý trénink byl odstartován s patnáctiminutovým zpožděním.

„Cílem útočníků nebyli civilisté ani závody. Snaží se cílit na infrastrukturu, způsobit ekonomické potíže,“ řekl k útoku prezident FIA Mohammed Ben Sulayem. Dým i požár přitom byly vidět i z okruhu. Šéf F1 Stefano Domenicali svolal ještě mezi tréninky krizovou schůzi FIA, zástupců týmů a jednotlivých jezdců, kde mimo jiné zaznělo: „Věříme místním úřadům, které nás ujistily, že celou oblast ochrání. Druhý trénink se bude konat, další schůzka se uskuteční večer.“

Podle BBC se z řad jezdců ozvaly hlasy hned po prvním tréninku, že by se závod v Džiddě neměl z bezpečnostních důvodů jet. Konkrétní jména však zveřejněna nebyla. Na večerní schůzce týmů s vedením F1 se rozhodlo, že se závod uskuteční, jenže pak se opět sešli jezdci a rokovalo se až do půl třetí do rána. Tady už prý taková názorová shoda rozhodně nepanovala. Nakonec se ale dál pokračuje podle časového harmonogramu.

„Jsme si vědomi útoku na ropné zařízení v Džine a zůstáváme v přímém kontaktu se saúdskými bezpečnostními orgány, stejně jako F1 a FIA, abychom zajistili všechna nezbytná bezpečnostní opatření. Musíme zajistit bezpečnost všech návštěvníků Velké ceny Saúdské Arábie, stejně jako všech jezdců i týmů. Program závodního víkendu bude pokračovat podle plánu, bezpečnost je nadále naší hlavní prioritou,“ stojí v prohlášení pořadatelů.

Pokud máte obavy, že se zítra závodit nebude, vzpomeňte si ještě jednou na Dakar. Došlo k přímému teroristickému útoku na auto jednoho z účastnících se týmů, k vážnému zranění jezdce a francouzská vláda volala po zrušení závodu. Účastníci Dakaru se přesouvají po normálních silnicích v plném provozu a závodníci jezdí v poušti, oproti tomu Formule 1 je kolotoč v přísně střeženém areálu. I když je jasné, že proti raketovému útoku zde ochrana neexistuje. Doufejme, že se bude v neděli večer bojovat jen mezi závodníky.

Nicméně páteční útok v Džiddě přišel necelý týden poté, co Hútíové zaútočili na řadu cílů v Saúdské Arábii. Koalice pro obnovení legitimity v Jemenu vydala prohlášení, v němž potvrzuje, že je zodpovědná za raketu, která minulou sobotu způsobila požár v distribučním centru Aramco v Džiddě a spustila další raketové a dronové útoky na různé cíle v zemi. Je tedy velká otázka, jestli by se v zemích zmítaných terorismem mělo vůbec závodit…

Má se v neděli v Saúdské Arábii závodit?
Ano
30,5 %
Ne
69,5 %
Celkem hlasovalo 1992 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám