Hlavní obsah

Pražští hasiči mají novou speciální tatrovku. Říkají jí Brodilka, zvládá ale i jiné věci než jen hlubokou vodu

Foto: KOBIT-THZ

Brodilka je hezké jméno pro tuhle tatrovku, nesmyslíte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči našeho hlavního města mají nového pomocníka pro evakuaci osob a dopravu materiálu, kterému se říká Brodilka. Aby ne, když tento kolos překoná i hluboké brody, má pohon všech šesti kol a klimatizovanou kabinu.

Článek

Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy zařadil do svého vozového parku nový kousek s logem Tatra. Konkrétně jde o model Force s poháněnými třemi nápravami, který je určený pro evakuaci osob, pro něž jsou na valníkové nástavbě s plachtou připravené skládací boční lavice s celkovou kapacitou 20 míst k sezení.

Dále má vozidlo využití při přepravě kusového materiálu i vyprošťování vozidel, a to zejména při povodních, jelikož tahle Brodilka umí brodit do hloubky 1,5 metru (klidná voda). Dále je tatrovka určena pro nasazení při chemických nebo radiačních haváriích a živelních katastrofách.

Foto: KOBIT-THZ

Vůz má vzadu hydraulické čelo Dhollandia.

Základ speciálu tvoří podvozek Tatra verze 7T5R31.414, vpředu pracuje vzduchem chlazený motor Tatra o výkonu 325 kW, který spolupracuje s manuální převodovkou Allison. Kabina automobilu je pak třímístná, plně klimatizovaná.

O dodání hasičského vybavení a polepu se postarala firma Kobit ze Slatiňan, valníkovou nástavbu vyrobil Porgest a hydraulické zvedací čelo je značky Dhollandia. Dodavatelem celku se pak stal dealer Tatry Serviscentrum Vysočina.

Další Tatra tedy slouží ve službách hasičů. A i přesto, že jde o hlavní město, víme, že moderní technika míří i do menších obcí. Vzpomeňme například jihočeský Zliv, kam se nedávno dostala pěkná nová Terra. Hasičům tedy přejeme, aby jim nová technika dlouho a spolehlivě sloužila!

Reklama

Načítám