Hlavní obsah

Fungl novou Tatru mají dobrovolní hasiči v obci, o které jste asi nikdy neslyšeli. Závidět jim může celé okolí

Foto: Hasiči Zliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zliv? Nejspíš jste o téhle malé obci s 3 500 obyvateli ležící na rozloze necelých 15 km čtverečních asi neslyšeli, jenže místní jednotka dobrovolných hasičů má nového parťáka pro boj s ohněm, kterým je fungl nová a slušně vybavená Tatra Terra. Navíc není vážně skvělé, že i malé město poblíž Českých Budějovic má nejmodernější hasičskou techniku?

Článek

Život na malém městě s sebou jistě nese určitá pozitiva, ale rovněž i řadu negativ. Kdekdo by si mohl stěžovat, ba dokonce závidět obyvatelům velkých měst, jak mají všechno. Jenže co se týče požární ochrany, zdá se být situace (alespoň někde) vyrovnanější, čehož jsou důkazem hasiči malé obce jménem Zliv na Českobudějovicku.

Foto: Hasiči Zliv

Hasičská Terra je v provedení dvoukabina a má motor Tatra 12,66 litru.

Ti mají ve výzbroji nového parťáka proti ohni a dalším živlům, kterým je cisternová automobilová stříkačka Tatra T815-2 známá jako Terra. Podvozek s dvoukabinou dodávala tatrovka a do útrob vozu zastavěla motor Tatra 12,66 litru o výkonu 325 kW (441,8 k) a točivém momentu 2 100 Nm. Pohonná jednotka plní emisní normu EURO 5, což je pro požární vozidla legislativně v pořádku.

O řazení a přenos krouťáku na všechna čtyři kola se stará šestirychlostní samočinná převodovka Allison 4500, která navíc disponuje přídavnou redukcí Tatra. Odpružení je řešené vzduchovými vlnovcovými pružinami, brzdy jsou kotoučové, pneumatiky od Continentalu R22,5.

Foto: Hasiči Zliv

Cisterna pojme 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Více než osm metrů dlouhý podvozek váží skoro 9 tun a uveze přes 11 tun. Palivová nádrž nabídne objem 150 litrů, nejvyšší rychlost je 100 km/h.

Na svém hrbu si zásahový automobil nese nástavbu od firmy Kobit, kde najdeme primárně nádrž na 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Dále se zde nachází čerpadlo s průtokem 2 000 litrů za minutu, vpředu pracuje elektrický naviják, nechybí ani šest dýchacích přístrojů, elektrocentrála, přetlakový ventilátor pro rychlý odvod kouře, dvě řetězové pily, protichemické obleky nebo teleskopický osvětlovací stožár.

Foto: Hasiči Zliv

Přepravní prostory vozu hostí další výbavu.

To není vše, mezi další výbavu řadíme ještě plovoucí čerpadlo, termální kameru, páteřovou desku pro transport/vyproštění postiženého, zdravotní brašnu a automatický defibrilátor.

A tohle všechno má prosím dvacetičlenná jednotka dobrovolníků s výjezdem do 10 minut malého městečka, do kterého byste to asi neřekli. Navíc průměrné stáří jejich motorizované hasičské techniky je jenom 3,5 roku. Místní hasiči nám také prozradili, že se jim staví nová stanice. Alespoň z hlediska požární ochrany je tohle pro obyvatele Zlivu a okolí jackpot.

A navíc je nesmírně dobře, že i v malých obcích se nešetří na tolik důležitých věcech, jakými jsou hasiči a jejich výbava. Ono k čemu vám bude nová lávka, socha nebo třeba dětské hřiště, když někde začne hořet a archivní technika lokálních hasičů už nebude pracovat jako zamlada…

Reklama

Související témata:
Obce ČR
Načítám