Hlavní obsah

Počet úmrtí na českých silnicích neklesá, nehod o prázdninách přibývá

Foto: Policie České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním pololetí zemřelo při dopravních nehodách v Česku 225 lidí. Je to podobný počet jako ve stejném období loňského roku, kdy na silnicích při haváriích zemřelo 226 osob. Zatím nejtragičtějším měsícem letošního roku byl červen s 52 mrtvými. Vyplývá to z předběžných statistik dopravní policie a informací ČTK.

Článek

Nejméně lidí letos zemřelo při nehodách v únoru, a to 26. Statistiku za tento měsíc však ovlivňuje nižší počet kalendářních dní. V březnu, dubnu a květnu se počet obětí nehod pohyboval mezi 30 a 39. Více než 40 lidí zemřelo při nehodách v lednu a přes 50 v červnu.

Podle krajů zemřelo od ledna do června nejvíc lidí ve středních Čechách, a to 39. Následoval Jihomoravský kraj s 26 oběťmi. Naopak nejméně mrtvých bylo podle průběžných policejních statistik v Olomouckém kraji, kde na silnicích zemřelo pět lidí. V Libereckém kraji a Praze si nehody v prvním pololetí vyžádaly po osmi životech.

Nejčastějšími příčinami dopravních nehod motorových vozidel v Česku bývají nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a to, že se řidič nevěnuje řízení.

V červnu zemřelo při dopravních nehodách na silnicích v Česku 52 lidí, o tři více než ve stejném měsíci loni. Nejtragičtějšími dny měsíce byly sobota 3. června a neděle 4. června, kdy na silnicích zahynulo shodně pět lidí.

Zřejmě poslední smrtelná nehoda letošního šestého kalendářního měsíce se stala hodinu před páteční půlnocí v Kladně. Autobus srazil v Unhošťské ulici devatenáctiletého muže na elektrické koloběžce. Mladík utrpěl zranění, jimž podlehl.

Nehod bývá víc o letních prázdninách, které začínají tímto víkendem. Řada lidí odjíždí na dovolenou. Zatím je situace na silnicích a dálnicích klidná. Do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích se o prázdninách zapojí stovky policistů. Na různých místech v celém Česku budou kontrolovat dodržování pravidel provozu.

Reklama

Načítám