Hlavní obsah

Policejní kontroly začínají, čeští policisté budou i v Chorvatsku a Bulharsku

Foto: Policie ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prázdniny a dovolené začínají, což je na silnicích další kritické období. Policie bude tedy počínaje dneškem a v průběhu celého víkendu důsledněji kontrolovat bezpečnost silničního provozu. Připravte se na kontroly a hlavně na měření rychlosti!

Článek

Stovky policistů se o prázdninách zapojí do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích. Na různých místech v celém Česku budou kontrolovat dodržování pravidel provozu. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Zvýšené kontroly mohou řidiči očekávat už od dnešního dne.

„V průběhu celých prázdnin proběhne několik dopravně bezpečnostních akcí či opatření, jež se budou zaměřovat na nejzávažnější a nejtragičtější příčiny dopravních nehod,“ řekl Zlý. Akce podle něj budou doplněné běžnou hlídkovou činností policie. Zvýšené kontroly na hlavních tazích mohou lidé očekávat například všechny pátky v červenci a také v posledních dvou týdnech v srpnu.

Nejtragičtější příčinou tragických nehod je nepřiměřená rychlost, připomněl ředitel. „Proto bude služba dopravní policie využívat všech dostupných prostředků, které jsou určené k měření rychlosti, a to jak ve vozidlech skrytého dohledu, tak ve vozidlech ve služebním provedení, a také ručních měřicích přístrojů,“ řekl Zlý. Nevěnování se řízení je pak podle něj příčinou zhruba pětiny ze všech dopravních nehod. Riziková je podle něj únava u řidičů, nedostatek tekutin nebo to, že jim například v kolonách dojdou pohonné hmoty.

„Nejrizikovějšími dny je právě konec školního roku, tedy dnešní den a začátek prázdnin,“ řekl Zlý. Připomněl, že k cestám bude chtít velká část řidičů využít i státní svátky v příštím týdnu.

Do kontrol se podle Zlého zapojí nejen dopravní policisté, ale také policisté z pořádkové či cizinecké služby. Připravený bude i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který bude monitorovat situaci, včetně případných přestupků.

Lucie Kostečková z odboru prevence Policejního prezidia doplnila, že policie připravila i preventivní akce, například pro cyklisty nebo vodáky. V Chorvatsku a Bulharsku budou během letošní letní sezony opět hlídkovat čeští policisté. Policie také pro Čechy, co budou cestovat do Chorvatska a Bulharska, připravila informační letáky, kde jsou základní informace pro turisty či důležité kontakty.

Policisté při dopravních kontrolách o loňských prázdninách zaznamenali téměř 79 000 přestupků, meziročně asi o 7 000 více. Nejčastěji se přestupky týkaly překročení povolené rychlosti. Celkem o prázdninách v roce 2022 policie registrovala téměř 17 000 dopravních nehod, při kterých zemřelo 74 lidí.

Počet usmrcených lidí při nehodách o prázdninách mezi lety 2012 a 2022 (zdroj Policie ČR):

RokPočet usmrcených lidí
2012140
2013136
2014132
2015147
2016120
2017101
2018115
2019118
202098
2021100
202274

Bojíte se cesty? V koloně se můžete snadno zaseknout už v Česku. Podívejte se na plánované dopravní uzavírky letos v létě. Připravili jsme pro vás i seznam uzavírek v Brně a také přehled míst v Praze, kterým bude lepší se vyhnout.

Načítám