Hlavní obsah

Plány Tesly pro letošek: Žádný Cybertruck, Roadster ani Semi

Foto: Tesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tesla loni sice zažila rekordní rok a letos má ambice ještě větší, ale nepodpoří je žádným novým produktem. Všichni, kdo čekají na Cybertruck, Roadster, Semi nebo slibovaný dostupný elektromobil, tak musí čekat dál. Proč tomu tak je a co místo toho v Tesle dělají…?

Článek

936 172 – tolik vozů dodala v loňském roce americká automobilka Tesla svým zákazníkům. V praxi to znamená dosavadní rekord (a také nárůst o masivních 87 % oproti předchozímu roku). Vděčí za to především produkci v domovském Fremontu běžící konečně na plné obrátky a rozjíždějící se továrně v čínské Šanghaji. Výhledy pro letošní rok jsou ještě ambicióznější, vždyť již za pár měsíců se otevře zcela nová Gigafactory v Berlíně, která začne chrlit Tesly pro lačný evropský trh, a také by měla být spuštěna další Gigafactory v Texasu.

V rámci tradičního konferenčního hovoru shrnujícího hospodářské výsledky Tesly a její plány do budoucna však Elon Musk oznámil, že automobilka letos neuvede žádný z nových, dlouho slibovaných produktů, kterými by svou expanzi podpořila. Představení netrpělivě očekávané produkční verze elektrického pick-upu Cybetruck, sporťáku Roadster a tahače Semi se tak odkládá přinejmenším na příští rok, což je pro natěšené zákazníky velké zklamání. Zvlášť Cybertruck bude americký trh oplakávat, Musk mu totiž předpovídal roční prodeje kolem 250 tisíc kusů. To se však s nástupem silné konkurence může dost změnit.

Foto: Tesla

Tesla měla se Cybertruckem velké plány, ale projekt má už velké zpoždění a ani letos ho na silnici nakonec neuvidíme

Hlavním důvodem odložení představení novinek je především čipová krize – nedostatek polovodičů nutí Teslu využít omezenou nabídku pro zavedenou produkční řadu, místo aby šponovala možnosti dodavatelů a zákazníky lákala na produkt, kterým jim reálně nedokáže dodat v počtech odpovídajících poptávce.

Foto: Tesla

Přídavný mikrofon pro karaoke je letošní nejdůležitější produktovou novinkou od Tesly. Zvláštně nastavené priority…

Nejzásadnější produktovou novinkou tak bude přídavný mikrofon TeslaMic pro čínské zákazníky. Tesly pro tamní trh mají totiž v infotainmentu nově integrovaný karaoke software, a s připojeným originálním mikrofonem si tak budou moci zanotovat své oblíbené písničky. Zní to bizarně, ale je to tak.

Foto: Kolesa.ru

Render ruského magazínu Kolesa.ru ukazuje, jak by mohl vypadat dostupný elektromobil Tesly. Podle Muska má však firma jiné priority

Elon Musk také popřel, že by v Tesle intenzivně pracovali na dostupném elektromobilu s cenovkou kolem (v přepočtu) půl milionu korun. Místo toho se jeho tým věnuje dokončení vývoje plně autonomního řízení, jehož produkční nasazení plánuje na letošek. Plně autonomní řízení by podle něho mohlo potlačit poptávku po laciném elektromobilu, protože by prostě stačilo zavolat si autonomní taxi. Ale zrovna na tuhle vizi budoucnosti bychom si v dohledné době nevsadili.

Foto: Tesla

Humanoidní robot je novou hračkou Elona Muska. Prý by mohl pomoci lidstvu, ale z literatury víme, že by to mohlo skončit i jinak

Nejvíc si Elon Musk slibuje od projektu Optimus, tedy humanoidního robota, který by mohl nahradit člověka při plnění fyzicky náročných, potenciálně nebezpečných nebo prostě jen repetitivních a nudných úkolů. „Podle mého má potenciál stát se ještě převratnějším produktem než celý automobilový byznys,“ vysvětlil Musk. A Karel Čapek se ve svém hrobě asi začíná ošívat…

Reklama

Načítám