Hlavní obsah

Obytňák Škoda Roadiaq je nový projekt studentů z Mladé Boleslavi

Foto: Škoda Auto

Talentovaní studenti ze Středního odborného učiliště strojírenského v Mladé Boleslavi pracují na fantastickém, v pořadí již devátém žákovském voze – Škodu Enyaq přestavují na obytný vůz! Veřejnosti se má představit už v průběhu června.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žákovský vůz Škoda je dobře známý a oblíbený projekt, na kterém každý rok aplikují nadějní učni svoji kreativitu a rozvíjí svůj potenciál. Hlavním aktérem letošního devátého ročníku se stal plně elektrický model Enyaq – a vzhledem k ohromné oblibě obytných vozů v posledních letech není tak úplně překvapením, v jakém se nese stylu…

Článek

29 studentů, 1 elektromobil Škoda Enyaq a tisíce nápadů a vizí. Mladé, nadané a kreativní mozky ze Středního odborného učiliště strojírenského v Mladé Boleslavi už naplno pracují na letošním žákovském voze, který ponese příhodné jméno Roadiaq. V pořadí již devátý žákovský vůz vychází z konceptu automobilky zvaného „Let’s Explore“, díky čemuž vzniká obytný vůz s mobilní kanceláří a interiérem z udržitelných materiálů.

Takto upravený Enyaq nabízí mnohem více než spoustu prostoru – disponuje i řadou chytrých prvků pro práci a odpočinek, díky pohonu všech kol pak obstojí také při objevování míst mimo vyasfaltované cesty, je tedy ideální pro všechny digitální nomády. Oficiální představení si má odbýt ještě v průběhu června 2023.

„V rámci projektu žákovského vozu uplatňují naši učni získané vědomosti v praxi a systematicky rozvíjejí své dovednosti. Získávají také vynikající přehled o celém procesu vzniku nového vozu, od prvních skic přes fázi plánování, organizaci až po finální montáž,“ popisuje práce na projektu Martin Slabihoudek, ředitel Středního odborného učiliště strojírenského v Mladé Boleslavi.

Foto: Škoda Auto

Pro učně ze Středního odborného učiliště strojírenského v Mladé Boleslavi je projekt studentského vozu skvělá průprava do budoucna.

V průběhu celého projektu učně podporují nejen jejich mistři, ale i řada odborníků přímo z automobilky z různých oddělení – ať už je to design, technický vývoj, informační technologie nebo přímo výroba. Ruku k dílu však přiložili i externí odborníci, kteří se specializují na přestavby obytných vozů.

Konstrukčně je obytný Enyaq neboli Roadiaq do značné míry shodný s originálem – délka, šířka i rozvor zůstávají stejné s produkčním modelem Enyaq. Výška v pořadí devátého studentského vozu však činí 1,97 metru, je tedy o nějakých 35 centimetrů vyšší než standardní vůz.

To je dáno především nově navrženou střešní částí z důvodu vnitřního prostoru – díky čemuž studentská Škoda Roadiaq nabízí dostatek prostoru jak pro práci, tak i odpočinek. To si však vyžádalo jeden poměrně zásadní zásah do karoserie vozu, konkrétně do pátých dveří, které jsou prakticky kompletně nové.

Prostřednictvím nových pátých dveří se totiž u studentské Škody Roadiaq vstupuje do kompaktní kuchyňky, jež je v místech, kde dříve byl zavazadlový prostor. Díky praktickému uspořádání se k pátým dveřím dá připevnit i stan, čímž vzniká více obytného prostoru za vozidlem.

Solární panely potom poskytují dodatečnou energii pro onen obytný prostor, Škodu Roadiaq však lze připojit k externímu zdroji, ať už v kempu, nebo na parkovišti pro karavany. Díky stálému připojení k internetu vůz navíc umožňuje pracovat na cestách prakticky odkudkoliv nebo odpočívat u sledování pořadů na streamovacích platformách.

Studentský vůz Roadiaq jde s dobou i z hlediska ohleduplnosti k životnímu prostředí díky interiéru z udržitelných materiálů, takže kromě designu a kreativity myslí i na přírodu. „Projekt je výjimečný co do rozsahu a propracovanosti. Učni každoročně přicházejí s kreativními návrhy a chytrými nápady, jak je zakomponovat,“ uzavírá ředitel Středního odborného učiliště strojírenského Slabihoudek.

Reklama

Načítám