Hlavní obsah

Nissan připravuje elektrickou Ariyu na 27 000 km dlouhou cestu spojující oba zemské póly

Foto: Nissan

Za volantem vozu nebude žádný zelenáč, nýbrž zkušený elektromobilista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sever a na jih! Tak přesně tohle se chystá provést skotský pilot Chris Ramsey, který už v březnu příštího roku vyrazí na cestu ze severního na jižní pól. Zvláštností bude, že si jako stroj zvolil upravený plně elektrický Nissan Ariya s pořádným odpružením a terénními pneu. Pokud to zvládne, zapíše se do dějin…

Článek

Skotský dobrodruh Chris Ramsey plánuje ve spolupráci s Nissanem už v březnu příštího roku pokořit cirka 27 000 km dlouhou trasu vedoucí ze severního na jižní pól – v elektromobilu! Pokud se mu to podaří, stane se prvním člověkem na světě, který takovou cestu absolvoval s plně elektrickým vozidlem.

Foto: Nissan

Upravený Nissan Ariya čeká necelých 27 000 náročných kilometrů

Odvážlivec pojede skrze obě Ameriky, až dorazí na Antarktidu a poté až na jižní pól. Rozhodně nepůjde o snadný výlet, neb na Ramseyho čekají teploty od minus 30 do plus 30, sníh, písek, hory, duny, terénní přejezdy i nehostinné prostředí.

Nasazené vozidlo – Nissan Ariya s pohonem 4×4 – bude patřičně upraveno, jak ukazují oficiální skici. Auto se tedy dočká terénního odpružení, větších kol, adekvátních pneumatik, bodykitu, ochranných prvků, expedičního nosiče a přídavného diodového osvětlení.

Foto: Nissan

Skot Chris Ramsey má s elektromobily řadu zkušeností

Automobilka neavizovala žádná vylepšení pohonného ústrojí, takže počítáme, že elektromobil bude vybaven akumulátorem o kapacitě 90 kWh a dvěma elektromotory o celkovém výkonu 394 koní a síle 600 Nm.

Během cest Amerikami upravenými speciál ještě doprovodí sériová Ariya s pohonem 4×4, která bude fungovat jako podpůrný automobil.

Foto: Nissan

Nissan Ariya zamíří od severního pólu k jižnímu

Chris Ramsey není žádným elektrozelenáčem, neb se svým Nissanem Leaf pokořil v roce 2015 cestu dlouhou 2 615 km vedoucí ze skotské vesnice John o' Groats do obce Land’s End ležící na druhé straně Skotska. V roce 2017, opět v Leafu, zvládl (jako první posádka s elektrem) se svou družkou pokořit mongolskou rally dlouhou 16 000 km.

Podle Ramseyho slov je cesta od pólu k pólu misí, která má ukázat, že elektrovozy zvládnou fungovat i v extrémních podmínkách zahrnujících chlad, vedro nebo vysokou vlhkost. Dobrodruhovi a jeho týmu tedy držíme palce a připomínáme, že celá událost odstartuje už v březnu příštího roku.

Reklama

Související témata:
Načítám