Hlavní obsah

Nehrozí vám pokuta? Končí platnost mnoha dálničních známek

Foto: ŘSD

Cesta po dálnici bez platné dálniční známky na rok 2022 může znamenat pokutu

Řadě českých řidičů, kteří si na začátku loňského roku koupili dálniční známku, vyprší její platnost. Je přitom snadné na to zapomenout, díky elektronickým vinětám již řidič nevidí rok platnosti napsaný v rohu svého čelního skla, neorientuje se podle barevného provedení, a podle zpráv serveru Seznam Zprávy navíc byly problémy i s odesíláním notifikací. Za jízdu po dálnici s neplatnou známkou přitom hrozí vysoká pokuta.

Článek

Dálniční známka – oblíbený vánoční dárek se v loňském roce přesunul do digitálního světa, a českým řidičům tak odpadla každoroční povinnost lepit novou vinětu a hlavně odstraňovat tu starou. S přechodem k elektronickým dálničním známkám ovšem souvisí i nebezpečí zapomenutí na prodloužení viněty.

Jelikož papírové viněty platily vždy až do konce ledna následujícího roku, je právě aktuální týden dobou, kdy řadě českých řidičů platnost skončí. Nejste mezi nimi?

Foto: Shutterstock / Hadrian

Doby nalepovacích dálničních známek jsou v Česku naštěstí u konce

Hrozí, že vás úřad na platnost dálniční známky 2021 neupozornil

Zatímco v dobách papírových dálničních známek řidičům platnost připomínala barva viněty a rok na ní napsaný, v současné době je majitel vozidla odkázán na vlastní paměť, možná podpořenou poznámkou v diáři. Moderní systém sice měl mít funkci odesílání notifikací, ovšem podle serveru Seznam Zprávy se mohlo stát, že řidičům, kterým mezi 20. a 27. prosince loňského roku zbývalo deset dní do propadnutí platnosti dálniční známky, upomínka nepřišla kvůli technickým problémům.

Chybějící SMS či e-mail upozorňující na končící platnost ovšem případnou dálniční kontrolu neobměkčí a při jízdě bez zaplaceného poplatku hrozí řidičům vysoké pokuty. Konkrétně mohou dostat na místě až pět tisíc korun a ve správním řízení až dvacet tisíc.

Jak a kde koupit dálniční známku na rok 2022

Nákup dálniční známky jsme našim čtenářům detailně popsali zde. Ceny se tento rok nemění a způsob pořízení také ne. Platnost je přitom snadné si ověřit na webu Edalnice.cz.

Reklama

Načítám