Hlavní obsah

Na nových pneumatikách nešetřete, později za to možná zaplatíte – Týden v Garáži

Foto: Lukáš Volšický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro začíná, letošní sezona letních pneumatik startuje a my spolu s vámi vítáme první dubnový víkend. I kvůli tomu jsme se v uplynulém týdnu věnovali hlavně problematice zimních a letních pneumatik a připravili jsme pro vás hned několik článků, jejichž pomocí si snadno připomenete to nejdůležitější o přezouvání.

Článek

Aprílovým 1. dubnem zase na pár následujících měsíců skončila zákonná povinnost jezdit na zimních pneumatikách, pokud se na komunikacích nachází sníh, led nebo námraza, a řidiči i pneuservisy se již připravují na přezouvání vozů na letní pneumatiky. Každoročně však spousta řidičů řeší, co udělat se starými pneumatikami, vyplatí se odložit přezutí a tzv. je „dojet“?

I v létě můžete legálně jezdit na zimních pneumatikách, ale ve vlastním zájmu to nedělejte. I když řidiči a majitelé se snaží provozovat vozidla na veřejných komunikacích co nejlevněji, snaha o ušetření peněz nikdy nesmí zvítězit nad bezpečností vás i ostatních účastníků silničního provozu. Vysvětlení, proč byste nikdy neměli dojíždět zimní obutí v letní sezoně, přitom najdete v našem článku.

Foto: Dominik Valášek

Nejlevnější pneumatiky jsou lákavé svou cenou, ale za šetření můžete nemile zaplatit, jakmile budete potřebovat zachránit krizovou situaci a rychle zastavit

Spolu s nastávající novou letní sezonou pak německý autoklub ADAC provedl již tradiční test nejnovějších letních pneumatik ve velmi oblíbeném „malém“ rozměru 185/65 R15 88H, ideálním pro auta v segmentu B, jako je Škoda Fabia, Volkswagen Polo nebo Opel Corsa. Nejlevnější pneumatiky sice příjemně překvapily, ale bez předchozích zkušeností byste u těchto kusů měli být obezřetní.

Zjistili jsme, že nejlacinější pneumatiky rozhodně nejsou volbou z rozumu – nejlevnější pneumatiky v osmnáctipalcovém rozměru 225/45 R18 nás na nejnovější Škodě Octavia totiž nepříjemně překvapily. Byly ještě horší, než jsme čekali! Výrazně prodloužily důležitou brzdnou dráhu, přičemž schopnost co nejrychlejšího zastavení nelze podceňovat. Při nehodě se budete jen těžko omlouvat, že jste ušetřili za cenu bezpečnosti.

Foto: Jiří Čermák

Motorky se v Česku prodávají skvěle a my víme, proč byste si jednu měli také koupit

A jestli budete přezouvat vaše auto svépomocí, ale nemáte tolik technických zkušeností jako technici autoservisů nebo pneuservisů, připravili jsme pro vás rady, co zkontrolovat na podvozku vašeho vozu, když už máte sundaná kola.

A protože je víkend, pojďme si užít života. V uplynulém týdnu jsme vám totiž přinesli exkluzivní test lahůdky pro řidičské nadšence, co nemají hluboko do kapsy. Překrásné Ferrari Roma nám ukázalo, že i v současnosti základní kupé z Maranella může být tím jediným Ferrari, po kterém byste měli toužit. Spolu s ním jsme vám přinesli nové redakční testy Volva C40 Recharge Twin a Hondy HR-V e:HEV.

Reklama

Související témata:
Načítám