Hlavní obsah

Má čtyři tituly mistra světa, pověst hodného chlapce a bojí se myší. Sebastian Vettel končí v F1

Foto: Liberty Media

Z kluka vyrostl chlap. Vettel se netají tím, že se za poslední roky změnil, že vidí svět jinak

V roce 2008 jel z domova ve Švýcarsku na závody F1 do Monzy v KTM X-Bow. A pak jako nejmladší jezdec vyhrál závod. Když byl dítě, chtěl se stát Michaelem Jacksonem. Všem svým monopostům dával jména, jezdil s Julií, Katkou, Katčinou oplzlou sestrou, svůdnou Lízou a taky s Randy Mandy. S auty s podivnými jmény vyhrál čtyři tituly mistra světa a… A bojí se myší. No a když si poslechnete deset nejlepších hlášek Sebastiana Vettela do týmového rádia, budete se nepochybně smát.

Článek

Ve Formuli 1 debutoval v roce 2007 na Velké ceně USA, kde nahradil zraněného Roberta Kubicu u týmu BMW Sauber. A hned v prvním závodě dojel na osmém místě. Od Maďarska pak jezdil za Toro Rosso. Když v roce 2009 přešel do Red Bullu, se kterým získal v letech 2010 až 2013 čtyři tituly mistra světa, napsali o něm v Top Gearu, že je to budoucí Michael Schumacher. V letech 2015 až 2019 jezdil za Ferrari, se kterým spoustu závodů vyhrál, ale titul už vyhrát nedokázal – dvakrát skončil na celkovém druhém místě, pak jednou třetí, čtvrtý a pátý. Poslední dvě sezony u Astonu Martin se ale spíš trápil. Mezi jezdci je překvapivě oblíbený a má pověsti hodného chlapce. Jenže… Může být čtyřnásobný mistr světa hodný a oblíbený?

Poslechněte si deset nejlepších hlášek Sebastiana Vettela do týmového rádia:

Jaký je Sebastian Vettel?

Možná za to může jeho dětský úsměv a jemný hlas. Možná nikdy neměl tak ostré lokty, jak byste od šampiona F1 asi čekali. Žádné skandály, žádné milenky. A po závodě uklízí odpadky na tribunách. Jenže jaký je Sebastian Vettel ve skutečnosti?

Foto: Liberty Media

V Astonu Martin odvedl Vettel kus práce hlavně na vývoji auta i fungování týmu

Teprve teď, když znenadání ohlásil odchod z Formule 1, byť se Aston snažil, aby si ho ještě pro rok 2023 udržel, se ukazuje, jak málo o tomto Němci, který se narodil 3. července v roce 1987, vlastně víme.

Tak napřed nějaká ta fakta. Stejně jako Schumacher začínal na motorové trati a rychle se ukázalo, že ten kluk má talent. Gerhard Noack, majitel trati a taky chlapík, který Schumachera vedl během jeho vlastní kariéry v motokárách, si ho vzal pod křídla, a když bylo Sebovi dvanáct, tak mu zajistil podporu Red Bullu. U motokár pak tenhle mladíček vydržel až do roku 2003, kdy přešel do juniorské série Formule BMW, aby o rok později vyhrál šampionát, když zvítězil, a teď se držte, v osmnácti z dvaceti závodů. Následně se přesunul do Formule 3 Euro Series a do World Series by Renault, aby se pak stal na dva roky testovacím jezdcem F1.

Když v roce 2007 nastoupil do F1, tak měl pověst závodního zázraku, ale skutečnost byla bohužel jiná. Z jednadvaceti závodů skončil nejlépe čtvrtý, ale na druhou stranu, Sauber ani Toro Rosso neměli v té době ta nejlepší auta. A Vettelovi chyběly zkušenosti, aby z průměrných udělal ta nejlepší. Jeho první vítězství přišlo při Velké ceně Itálie 2008, kdy se stal Vettel ve věku 21 let a 2 měsíce nejmladším vítězem závodu F1 všech dob. Na deštěm prosáklé trati a s podřadným závodním vozem předvedl neuvěřitelný výkon, který mu otevřel dveře do Red Bullu.

V roce 2009 skončil na celkovém druhém místě a v roce 2010… Od začátku střídal horší výsledky s těmi lepšími. Srazil se s týmovým kolegou. Začalo se o něm říkat, že je ukňučený. Odpověděl tak, že zajel tři skvělé závody. Aby pak, když na novém okruhu v Koreji vedl celý závod, ale deset kol před koncem mu vypověděl motor, do médií řekl, že je mu to vlastně jedno. Niki Lauda o něm tehdy prohlásil, že mu chybí hlad po vítězství a že je to další zmařený talent. OK, možná.

Rozený vítěz

V Brazílii opět zvítězil a v posledním závodě sezóny postavil na hlavu všechny předpovědi a stal se mistrem světa. V závodě totiž zvítězil, Alonso se vinou chybné taktiky propadl na sedmé místo a Webber dojel až za Alonsem. Stal se nejmladším šampionem v historii. Za celou sezonu získal deset pole position, pět závodů vyhrál, dvakrát byl druhý a třikrát třetí.

O rok později se stal nejmladším dvojnásobným mistrem světa a o další rok později, správně, nejmladším trojnásobným mistrem světa. A v roce 2013… Další titul! Ten rok se taky stal prvním jezdcem v historii F1, který vyhrál osm po sobě jdoucích závodů v sezoně, rekord, který do konce roku rozšířil na devět vítězství v řadě.

Foto: Liberty Media

Více než výstižné…

Svou kariéru u Ferrari začal Vettel dvěma solidními sezonami, když skončil na třetím místě v roce 2015 a na čtvrtém místě v roce 2016. V sezoně 2017 vyhrál tři z prvních šesti závodů a zdálo se, že Seb i stáj z Maranella jsou zase zpět, ale pak už se mu podařilo vyhrát jen dvakrát a skončil na druhém místě za Lewisem Hamiltonem. Podobné to bylo i v roce 2018, kdy opět získal titul vicemistra, ale jak říkal už Senna, druhý je první, kdo prohrál. V následujících dvou sezonách se trápil, v roce 2019 vyhrál pouze jeden podnik a v roce 2020 dokonce ani jeden. U Ferrari skončil a v loni podepsal smlouvu s Astonem Martin, kam šel tak trochu s tím, že bude hlavně mentorem a že se uvidí.

V roce 2023 už bude paddock F1 bez Vettela. Jeho rozhodnutí odejít ze světa nejrychlejších kol je ryze osobní a Aston Martin opakovaně prohlásil, že hodně stál o to, aby si pětatřicetiletého Němce v týmu udržel. Svět Formule 1 opustí rodák z Heppenheimu jako jeden z nejúspěšnějších pilotů historie – v mistrovství světa vyhrál Vettel 53 Velkých cen, což ho řadí na třetí místo za Lewise Hamiltona a Michaela Schumachera. Třetí je v historických tabulkách také v počtu umístění na stupních vítězů (122) a čtvrtý je v počtu kvalifikačních výher (57) a titulů.

Foto: Liberty Media

Sebastian Vettel už dlouho nebojuje jen o body ve Formuli 1

„Miluju tenhle sport. Byla to klíčová součást mého života, co si pamatuju. Ale vedle života na závodní trati mám také svůj svět mimo ni. Závodní jezdec nebyla nikdy má jediná identita, jsem taky otec od rodiny,“ řekl Seb v prohlášení na svém instagramovém účtu, který si před pár dny založil. „Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, hodně jsem o tom přemýšlel. Na konci roku si chci vzít čas na rozmyšlenou a popřemýšlet, co budu dělat dál. Je mi ale jasné, že jako otec chci trávit více času s rodinou.“

Konec závodění? Snad ne

Těžko říct, jestli Vettel s motosportem úplně sekne a stáhne se mimo závodění, to ukáže budoucnost. A těžko i říct, kdo zaujme jeho místo u Astonu Martin. Je ale jasné, že se během těch let ve Formuli 1  Vettel výrazně změnil. Z talentovaného klučiny se stal přemýšlivý člověk, který poslední roky hodně mluví i o měnícím se klimatu a změnách na životním prostředí. „Vidím, že čelíme největší výzvě, jaké kdy lidstvo čelilo. A pokud tento závod nevyhrajeme, svět se bude točit dál, ale bez nás,“ řekl třeba.

A když v jednom rozhovoru tázající namítl, že jako pilot Formule 1 je součástí cirkusu, který má na životní prostředí negativní dopad, tak se k tomu jasně postavil: „Samozřejmě že cestuji po světě, závodím s auty a spaluji zdroje. A to doslova. Není to hlavní faktor, je to kombinace mnoha věcí, ale i díky tomu můžu říkat věci, které říkám, a pomáhat tak, jak pomáhám. Nevadí mi, že mě lidé nazývají pokrytcem, protože vím, že jsem. Ale snažím se být lepším člověkem a snažím se pomáhat, jak umím.“

Jako kluk vzhlížel nejen k Michaelu Jacksonovi, ale taky k Michaelu Jordanovi. Jenže jak sám řekl, brzy si uvědomil, že nejenže nemá hlas, ale taky není nejvyšší ze třídy. Jeho tatínek, tesař, tehdy musel hodně sáhnout do rodinných úspor, aby Seb mohl následovat dráhu své třetího idola jménem Michael. A snímek, kdy je malý blonďák se sedminásobným šampionem, je už legendární.

Foto: Liberty Media

Schumacher byl jedním z Vettelových idolů. Teď se přátelí i s jeho synem Mickem

Když si projdete Vettelovu historii v F1, najdete i několik kontroverzních momentů, ale na někoho, kdo má čtyři tituly mistra světa, jich je překvapivě málo. Nikdy nebyl tak vidět jak Hamilton, nikdy nebyl tak výrazný jako Schumacher, nikdy nebyl ani tak přímočarý jako Kimi Räikkönen a nejspíš byste nedali dohromady příliš mnoho momentů, kdy vlastně nějak zvlášť vyčníval. Ale přesto, jen pár hodin poté, co uvedl, že z F1 odchází, přispěchalo spoustu jezdců se slovy, která jen dokazují, jaký respekt Vettel měl a má.

„Je smutné vidět Vettela odcházet, alespoň pro mě je to smutné,“ řekl Charles Leclerc, jeho bývalý kolega z Ferrari. „Možná bude mnohem šťastnější na místě, kam teď jde, ale bude zvláštní, když tady nebude. A já jsem se od něj hodně naučil a vždy se ke mně choval mile. Naposledy mě zase překvapil, když mi po nehodě ve Francii poslal zprávu, že to bude zase OK, ať si z toho nic nedělám.“

A Fernando Alonso ho označil jako jednoho ze svých tří největších rivalů: „Michael Schumacher má samozřejmě speciální místo, ale Vettel a Hamilton jsou dva jezdci, se kterými jsem toho zažil opravdu hodně. Navíc Vettel není jen vynikající pilot, ale je taky skvělý člověk s velmi silnými vnitřními hodnotami a krásnou rodinou.“

A stejně jako Vettela vnímají tito dva jezdci, tak o něm smýšlí i ostatní. Navzdory tomu, že poslední roky zazářil jen několikrát, třeba vloni při Velké cenu v Baku nebo pak svou jízdou v Maďarsku, stal se Vettel velmi silnou osobností ve Formuli 1. Nebál se dát najevo svůj názor, a to jak vůči ostatním jezdcům, tak vedení F1 i fanouškům. Doteď bojoval o body ve Formuli 1. Teď chce podle všeho bojovat za svou rodinu a za to, aby se svět stal lepším místem k životu.

Děkujeme za tu skvělou jízdu!

Reklama

Načítám