Hlavní obsah

Konečně ten pravý Range Rover pro puntičkáře!

Foto: Land Rover

Ručně vykládaná mozaika? Keramické dekorace nebo ochrana laku? Žádný problém! Britská automobilka u Range Roveru SV nabízí 1,6 milionu různých variant personalizace – tady už si vybere i ten největší puntičkář

Schopnost odlišit se je dnes na automobilovém trhu téměř vším, zvláště u prestižních vozů jako třeba Range Rover. Automobilka Jaguar Land Rover (JLR) nedávno představila zbrusu novou generaci vlajkové lodi, ale znáte to – vždycky se najde někdo, kdo řekne „Jako dobrý, ale…“. Nelehký úkol potěšit i ty nejnáročnější zákazníky, dostala na starosti divize Special Vehicle Operations – musela tedy udělat Range Rover ještě exkluzivnějším.

Článek

Range Rover. Jedna z legend automobilového průmyslu, která už je tu s námi dobrých 50 let. Jde o jedno z těch nemnoha aut, které dokáže zastávat různé role – ať už to znamená být rodinným autobusem pro rozvážení dětí do školy, luxusní limuzínou, dálničním křižníkem, který stovky kilometrů polyká na posezení, nebo dokonce terénním autem – Range Rover je zvládá všechny.

Foto: Land Rover

Pro všechny případy jsou k mání i dvě předvolené varianty – luxusní SV Serenity a sportovní SV Intrepid. Keramiku lze použít k ozdobení ovladače hlasitosti, voliče převodovky nebo voliče systému Terrain Response

Nedávno představená nová verze Range Roveru opět posouvá hru dál a nadále tak této značce umožňuje hrát svou vlastní ligu. Automobilka si však uvědomuje náročnost (nebo vybíravost, chcete-li) některých zákazníků, a tak přichází s individualistickou verzí Range Rover SV, která nabízí nezměrnou škálu individualizace a luxusních dekorací – jako třeba keramiku.

Automobilka odhaduje, že u verze SV existuje zhruba 1,6 milionu (!) různých kombinací, jak si svůj Range SV naspecifikovat. Zajímavým dekorativním prvkem rozhodně bude právě ona keramika – a to nejen v interiéru, ale i zvenčí. V divizi SVO se totiž rozhodli zařadit do vzorníku barev také laky s ochranným keramickým potahem. Automobilka odhaduje, že příprava individuálních Range Roverů bude trvat v průměru deset týdnů.

Foto: Land Rover

K dispozici je verze s prodlouženým rozvorem, která nabízí ještě štědřejší prostor na zadních sedadlech

V neposlední řadě je možné vybrané povrchy upravit diamantovým povlakem nebo pískováním. Dekory interiéru jako lišty apod. mohou být ozdobeny takzvanou intarzií – jde o pozoruhodný truhlářský druh umění, kde se zpravidla v mozaikových vzorech skládají dýhy různých barev a struktur. Jednotlivé díly procházejí nejprve laserovým řezem, a poté je speciálně školení řemeslníci ručně vykládají.

Foto: Land Rover

Opulentní kola Diamond mají průměr 23 palců. Na výběr je však naštěstí i z dalších šesti designů

Je evidentní, že důležitou složku tvoří i barevné odstíny laku. Tady máme na výběr ze standardního a už tak bohatého výběru klasického Range Roveru, ale pro toho, kdo si nevybere, divize SVO přidává ještě dalších 14 barevných odstínů z takzvané exkluzivní SV Bespoke Premium Palette, kde je na výběr jak z lesklých, tak „saténových“ neboli matných laků. A kdybyste si ani tady nedokázali vybrat, tak vám ve speciální divizi automobilky dokonce namíchají takovou barvu, jakou si sami zvolíte – třeba barvu šperku vaší drahé polovičky.

Takto široké možnosti individualizace jsou sice krásná věc, ale ve více než půl druhém milionu různých variant už se jeden snadno ztratí. Jak se říká, v jednoduchosti je krása , a proto automobilka nabízí také dvě různé předvolby – jmenovitě SV Serenity, která se soustředí spíše na luxus, a poté druhou variantu SV Intrepid, která je oděna víc do tmavých odstínů, potažmo více do sportovna.

U Range Roveru se sice pochlubili nejrůznějšími variantami individualizace, ale kdy se Range Rover SV dostane do prodeje, to si zatím nechali pro sebe – víme jen to, že se objednávková kniha otevře na samém začátku roku 2022. Oficiální základní česká cena nového Range je 3 072 658 korun, avšak „základ“ u verze SV bude o kus výše, a tak nebude výjimkou, že cena za váš Range Rover bude začínat i čtyřkou. Zvlášť pokud budete hodně vybíraví a z motorů zvolíte třeba benzinový osmiválec o výkonu 522 koní.

Reklama

Načítám