Hlavní obsah

Konečně je tady! Dlouho očekávaná Tesla Cybertruck prozrazuje finální parametry a hlavně ceny. Není tak dostupná, jak kdysi slibovala

Foto: Tesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Elon Musk poprvé představil koncept pick-upu Tesly, psal se rok 2019. První zákazníci se dočkali teď, po čtyřech letech, kdy Cybertruck odhaluje (skoro) všechny důležité podrobnosti a rozjíždí se sériová výroba.

Článek

Tesla Cybertruck se tehdy – 21. listopadu 2019 – prezentovala jako koncept silného elektrického pick-upu s pořádným dojezdem a příznivou cenovkou. Po čtyřech letech se dozvídáme, jak se Elonu Muskovi povedlo tento závazek naplnit. V továrně v texaském Austinu totiž debutoval sériový vůz, který už zamířil k prvním zákazníkům.

K dispozici jsou tři varianty pohonu: Základní s jedním elektromotorem a zatím nespecifikovaným výkonem bude k dispozici nejdříve v roce 2025. Zlatou střední cestu představuje provedení se dvěma elektromotory, pohonem všech kol a výkonem 600 koňských sil. Na absolutním vrcholu je posazena verze Cyberbeast, která má tři elektromotory produkující 845 koní a stovku zdolá pod 3 sekundy – což ukazuje v praxi, když v závodu „smázla“ Porsche 911.

Co by to bylo za prezentaci Elona Muska, kdyby nedošlo k nějaké nevšední praktické ukázce. Mrkněte na sprint proti Porsche 911.Video: Tesla

Mnohé však bude více zajímat dojezd. Jednomotorový Cybertruck avizuje 400 kilometrů, nejdále dojede dvoumotorová verze s 550 kilometry a překvapivě dobře je na tom i vrchol s dojezdem 515 kilometrů. Jen pro zajímavost, na prezentaci před čtyřmi lety se hovořilo o variantě Long Range s dojezdem přes 800 kilometrů, o té však tentokrát nepadlo ani slovo. Zatím nevíme, jestli ji Musk definitivně odpískal, nebo nabídku doplní později.

Foto: Tesla

Ač má korba na první pohled nepraktický tvar, Tesla avizuje široké spektrum možností, jak lze auto využít.

A ceny? Základní Cybertruck startuje na částce 60 990 dolarů, což je v přepočtu necelých 1,4 milionu korun. To nezní vůbec špatně! Čtyřkolka se dvěma elektromotory vyjde na 1,8 mil. Kč, vrcholový pick-up s parametry supersportu stojí 2,2 milionu.

Asi netřeba připomínat, že poslední čtyři roky byly pro automobilový průmysl jako na horské dráze – covid, nedostatek čipů, války a ekonomická nejistota… Přesto se od původně slibované částky odchýlil Cybertruck poměrně značně. Před lety totiž sliboval vstupní cenu 39 900 dolarů, tedy zhruba 900 000 Kč. Nyní začíná na 60 tisících dolarech.

Během akce v texaské továrně Elon Musk předal prvních deset sériově vyrobených pick-upů novopečeným majitelům, shodou okolností jsou všichni zaměstnanci Tesly. Produkce by se měla naplno rozeběhnout příští rok, kdy chce automobilka začít pokrývat na dva miliony rezervací, které za poslední léta nasbírala.

Co říkáte na Teslu Cybertruck?
Je to pecka, chci ji!
39,5 %
Po těch letech zdržení jsem čekal víc.
5,2 %
Nelíbí se mi, mám jiné favority.
55,3 %
Celkem hlasovalo 2343 čtenářů.

Reklama

Načítám