Hlavní obsah

Kladivo na levnou čínskou konkurenci? Renault brzy odhalí svůj dostupný elektromobil

Foto: Renault

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Renault nás už nějaký čas láká na příjezd roztomilého retro elektromobilu Renault 5. Teď konečně prozradila termín premiéry, auto se představí hned zkraje příštího roku na ženevském autosalonu a rádo by smázlo čínskou konkurenci.

Článek

Nejedna evropská automobilka v posledních měsících varovala před přívalem levných čínských vozů. Některé z nich se snaží rychle reagovat a postavit elektromobily, které se pochlubí slušnými parametry, ale zároveň budou cenově dostupné. Jedním takovým se má stát i reinkarnace kultovního Renaultu 5.

Generální ředitel skupiny Renault Luca de Meo potvrdil, že nová generace malého hatchbacku se představí v příštím roce na ženevském autosalonu. Tedy co nevidět, vždyť jeden z nejslavnějších automobilových veletrhů se má po covidových strastech vrátit v termínu od 26. února do 3. března.

Renault je zatím jedinou věhlasnou automobilkou, která účast oficiálně potvrdila. Organizátoři nicméně avizují účast 30 až 40 značek, přičemž kompletní seznam uveřejní zhruba měsíc před startem celé show.

Foto: Renault

Povědomé tvary pro moderní éru. Do interiéru jsme zatím nenahlédli, ale prý má být zábavní systém pětky vybaven jakýmsi avatarem s umělou inteligencí.

Ale pojďme zpátky k autu. Novodobý Renault 5 sice jezdí na elektřinu, svým vzhledem ale nechává vzpomenout na někdejšího předchůdce. Obdobně k tomu Francouzi přistoupili také při reinkarnaci Twinga, které v elektrické podobě začneme na cestách potkávat za nějaké tři roky.

Nová pětka se má stát duchovním nástupcem Renaultu Zoe, jednoho z prvních malých elektromobilů, jehož dojezd vystačil nejen kolem komína. A podobnou službu má přinést také novinka. Inženýři avizují dojezd 400 kilometrů na jedno nabití, pořizovací cena se má přitom držet kolem hranice 25 000 eur, tedy zhruba 600 000 Kč.

Na pětku čeká početná konkurence – elektrický Peugeot 208, Opel Corsa, Fiat 500 či nedávno odhalený Citroën ë-C3. Poslední jmenovaný je však jediný, který avizuje cenu ještě nižší než Renault 5. Prodávat by se měl od zhruba 570 000 Kč, na oficiální český ceník se nicméně stále čeká.

Malých elektromobilů Renaultu však bude více. Kromě Twinga a pětky se můžeme v roce 2025 těšit na Renault 4, crossover v obdobném retro hávu. Uvidíme, jestli jednotlivé modely navážou na úspěchy svých předchůdců. Renaultu 5 se mezi lety 1972 až 1996 prodalo na osm milionů kusů.

Reklama

Načítám