Hlavní obsah

Kultovní Renault Twingo se vrací! Roztomilé retro opravdu míří do výroby, má jít o nejúspornější vůz svého druhu

Foto: Renault

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka představila koncept nového Twinga, jehož inspirace předchůdcem snad nemohla být výraznější.

Článek

Značka Renault odhalila prototyp nové generace malého hatchbacku Twingo a několikrát zdůraznila fakt, že nejde jen o designové cvičení. Toto auto skutečně zamíří do výroby a počínaje rokem 2026 jej budeme potkávat na cestách. Hlavní zdroj inspirace? Renault vsadil – podobně jako u konceptů Renault 4 a Renault 5 – na vlnu retra. A tak se novinka zhlédla ve svém předchůdci z devadesátek.

Jak už asi tušíte, půjde o elektromobil se zatím blíže nespecifikovanými parametry. Renault nicméně říká, že Twingo se má stát nejúčinnějším elektrickým vozem, kterému jedna kilowatthodina vystačí na 10 kilometrů jízdy. V této ne až tak často probírané disciplíně nyní vede Hyundai Ioniq 6 s pohonem zadních kol, u kterého stejná zásoba energie obstará zhruba 6,8 km dojezdu.

Ač vize novodobého Twinga přijíždí v moderním hávu, inspirace předchůdcem vás ihned trkne do očí. Prozrazuje ji nejen obdobná silueta, ale i tvary světlometů a celkově velmi roztomilý design. Reinkarnace se dočkaly dokonce i tři otvory v rohu kapoty, které tu však neslouží pro přívod vzduchu, ale zobrazují aktuální stav baterie v procentech.

Twingo bude v hierarchii značky posazeno pod pětkou a čtyřkou, všechny vozy však sdílí shodnou architekturu s označením Ampr Small. Za design, konstrukci a výrobu zodpovídá oddělení Ampere, které má ve skupině Renault nakopnout elektrickou budoucnost značky.

Ač neznáme technické podrobnosti, Renault už láká na základní cenu pod hranicí 20 000 eur. Retro elektromobil by tak u nás mohl začínat na částce zhruba 490 000 Kč. Celkově se nám myšlenka malých městských elektromobilů zamlouvá a auta takového střihu jistě dávají smysl. A představa, kterak se za pár let po našich cestách prohánějí retro reinkarnace Twinga, původního Golfu či Felicie… Kdo by mohl být proti?

Co říkáte na návrat Renaultu Twingo?
To se vážně povedlo!
24,6 %
Někdo se zasekl v minulosti...
2 %
Vypadá pěkně, slušel by mu spalovací motor.
73,4 %
Celkem hlasovalo 1909 čtenářů.
Načítám