Hlavní obsah

Kia tu šílenost myslí vážně! Rodinného obříka naučí sportovat, stovku zdolá pod 4 sekundy

Foto: Kia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč by někdo z obrovského rodinného SUV na elektřinu doloval výkon a zrychlení na úrovni supersportu? No, proč ne, odpovídají z Kie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Automobilka stavbu modelu Kia EV9 GT oficiálně potvrdila jen tak mezi řečí během akce zaměřené na obchodní a prodejní výsledky. „Gé-téčko“ slibuje obrovskou porci výkonu a akceleraci z klidu na stovku pod 4 sekundy. To vše v autě s pohotovostní hmotností přes 2,5 tuny…

Zní to jako absolutní nesmysl, ale požadavky dnešních zákazníků jsou vskutku rozmanité. A když má někdo chuť pořídit si nadupané rodinné SUV pro sedm cestujících, proč mu ho nedopřát? Kia EV9 GT se slavnostně představí v lednu 2025, během příštího roku by se také měla objevit na našich cestách.

Velkou porci síly má novinka dolovat ze dvou elektromotorů. Kromě většího množství koní slibují tvůrci i posílení brzdové soustavy a jiné naladění odpružení. Jedním dechem však značka dodává, že GT není sportovní náčiní (a to ani v případě menšího EV6 GT), ale spíše hodně mrštná cestovní verze.

Foto: Kia

Kia EV9 zatím vyniká hlavně svou praktičností. Brzy však začne i dynamikou…

Současný vrchol Kie EV9 představuje verze GT-Line, která má dva elektromotory o celkovém výkonu 384 koní a 700 newtonmetrech točivého momentu. Takové auto zrychlí z klidu na stovku za 5,3 sekundy a jede až 200 km/h. Ale také něco váží, v závislosti na výbavě od 2 569 do 2 674 kilogramů.

Baterie elektromobilu by měla zůstat shodná, využitelných tedy bude i nadále 99,8 kWh. O dalších parametrech včetně dojezdu se inženýři zatím nezmiňují. Současný vrchol slibuje dle WLTP až 505 kilometrů, v případě výkonnějšího vozu to logicky bude o něco méně. Ale nechme se překvapit, moudřejší budeme za několik málo měsíců.

Kia kromě vlajkové lodi informovala také o dalších novinkách. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku dorazí omlazená EV6, ostrá verze GT bude následovat o něco později. Ještě před koncem roku dorazí facelift populární Kie Sportage, další plejádu novinek chystá značka pro trhy v USA nebo Číně. No, nudit se letos rozhodně nebude…

Načítám