Hlavní obsah

James Bond posviští s větrem ve vlasech: Otevřený Aston Martin DB12 má propracovanou látkovou střechu a jede až 325 km/h

Foto: Aston Martin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aston Martin před časem představil první Super Tourer světa. Model DB12 je sám o sobě výjimečný, teď ale přijíždí ve verzi Volante, tedy s otevřeným nebem nad hlavou.

Článek

Nový Aston Martin DB12 se veřejnosti představil v květnu tohoto roku, otevřená verze Volante se tedy odhaluje krátce po líbivém kupé. Elegantní britský design zůstal naštěstí zachován i verzi Volante, jen pevnou střechu nahrazuje látkové řešení. A asi tušíte, že Aston Martin nekupoval materiály v první galanterii za rohem…

Speciální látková střecha je mimořádně propracovaná a nabízí osmivrstvou izolaci. Ta má v kabině při dlouhých cestách – pro které je tohle auto stavěno – nabídnout podobný akustický komfort jako kupé. Střecha je stažena za 14 sekund, její opětovné natažení trvá o dvě sekundy déle a DB12 Volante zvládne oba úkony v rychlosti do 50 km/h. Když auto stojí, není dokonce ani nutné být uvnitř, stačí podržet příslušné tlačítko na klíčku vozu.

Standardně je střecha černá, zákazníci však mají na výběr i červené, modré nebo černo-stříbrné provedení. Tím však možnosti individualizace teprve začínají. Kupci mohou dále volit z nepřeberného množství lakování karoserie, ti nejnáročnější se pak obrátí rovnou na oddělení Q by Aston Martin, které je schopné splnit prakticky jakékoliv zákazníkovo přání. Jen tedy za pořádný balík peněz.

Foto: Aston Martin

Sami sebe se ptáme, jestli by otevřená verze DB12 mohla být ještě elegantnější. Těžko…

Novinka je kabriem v uspořádání 2 + 2, kterému pod kapotou pracuje čtyřlitrový osmiválec s dvojitým přeplňováním, výkonem 680 koní a 800 newtonmetry točivého momentu. Z klidu na stovku se auto rozpohybuje za 3,7 sekundy, je tedy jen o desetinku pomalejší než kupé. A když se před vámi otevře rovinka na německém autobahnu, zvládne tahle britská elegance na kolech rychlost až 325 km/h. To už bude agent 007 potřebovat pořádně účinné tužidlo na vlasy.

Motor je spřažen s osmistupňovou samočinnou převodovkou, nechybí ani elektronicky řízený samosvorný diferenciál či karbonová hnací hřídel. Standardní kotouče s průměrem 400 a 360 mm může na přání vystřídat karbonová soustava, která ušetří až šestadvacet kilogramů. A specifická jsou rovněž 21“ kola obutá do pneumatik Michelin Pilot Sport 5.

Kabina se od kupé zásadně neodlišuje a nabídne veškeré moderní prvky. Řidič spolupracuje s 10,25“ obrazovkou multimediálního systému, chytré telefony lze s vozem spojit bezdrátově (jen si po tak krásné kabině představte pohozené kabely… fuj!) a vytříbenou atmosféru na palubě zase zaručí prémiové audio Bowers & Wilkins s šestnácti reproduktory.

Produkce Aston Martinu DB12 Volante odstartuje ještě letos, k prvním zákazníkům by mohl zamířit před koncem roku. Cenu výrobce zatím nespecifikuje, ale připomeňme, že kupé startuje na v přepočtu 5,5 milionu korun. Otevřená verze bude jistě o kousek dražší.

Reklama

Načítám