Hlavní obsah

Do tropů pohodlně autem, káry pro československé bafuňáře a souboj GAZ vs. Babeta – Týden v Garáži

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako vždy v sobotu pro vás máme souhrn novinek a zajímavostí minulého týdne. Tentokrát to bude trochu dovolenkové a trochu retro, ale i tak informativní a poučné, zkrátka plné skvělého čtení, které byste si neměli nechat ujít!

Článek

Věřili byste, že se z Čech do tropů dá dojet autem? A dokonce elektrickým? A za pouhých pár hodin? Ano, tak snadné to je. Žádné letiště, žádné desítky hodin na mezikontinentálních letech s několika přestupy, žádné riziko malárie a podobných zpříjemnění dovolené. Cílem ale v tomto případě je zařízení Tropical Island kousek od Berlína, kde si užijete trochu té exotiky jen kousek od domova a za rozumný peníz. Respektive, co ušetříte na dopravě, to můžete rozfofrovat na vstupném a občerstvení…

Zavzpomínali jsme také na speciály pro československé a české politické a policejní špičky. Za socialismu používali (více či méně) upravená domácí auta z továren Škody a Tatry, ale také importované ruské gazy a zily. Moderní historie je již pestřejší, objevují se západní značky BMW, Mercedes a Volvo.

Foto: archiv Ladislava Kučery

Tento obrovský ZIL-115 sloužil prezidentu Husákovi.

Další pohled zpátky do historie směřoval do padesátých let, kdy se ve výběrovém řízení na nový vojenský terénní speciál střetla česká Škoda s modelem 973 Babeta a sovětský GAZ-69. Proč nakonec vyhrál zahraniční produkt před tím domácím, který byl navíc lepší? To se dozvíte v našem článku.

Foto: Muzeum na demarkační linii v Rokycanech

V souboji československého a sovětského speciálu vyhrál zahraniční produkt. Kupodivu to ale nebylo kvůli politice.

Tento týden jsme také naplno otestovali BMW i7, luxusní limuzínu s elektrickým pohonem, a Audi RS Q8, nadupané benzinové superSUV. Příznivci dostupných ojetin si přijdou na své při naší prověrce trojkové Škody Octavia s dieselovým motorem a nájezdem 270 tisíc kilometrů a v testu ojetého Peugeotu 208.

Věříme tedy, že jste si tento týden hezky početli a už se těšíte na týden následující!

Reklama

Související témata:
Načítám