Hlavní obsah

Citroën chystá novou C3 Aircross. Mohla by to být dost divočina…

Foto: LARSONdesign

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citroën C3 Aircross je s námi od roku 2017, takže v blízké budoucnosti očekáváme příjezd nové generace. Ta by mohla nabídnout odvážný a výrazný design.

Článek

Francouzská automobilka svůj nejmenší crossover představila už v červnu 2017 a ještě na podzim téhož roku ho poslala do prodeje. V únoru 2021 Citroën prezentoval modernizovanou verzi.

Uvedená časová osa napovídá, že se první generace C3 Aircross v blízké budoucnosti odebere na odpočinek a že bychom se brzy měli dočkat nástupce. Tohle očekávání podporuje navíc skutečnost, že na evropských silnicích už byly fotografy zachyceny maskované prototypy druhé generace podstupující nutné testování.

Nový Citroën C3 Aircross s vysokou pravděpodobností využije koncernovou platformu CMP, která „podpírá“ například Peugeot 2008, Opel Mokka nebo Citroën C4. Malý crossover jistě stále nabídne spalovací motory, předpokládáme, že jejich paleta bude podobná (možná dokonce stejná) jako u současné verze.

Ta nabízí dvě varianty zážehového turbodmychadlem přeplňovaného tříválce 1.2 PureTech, konkrétně 1.2 PureTech 110 (81 kW) a 1.2 PureTech 130 (96 kW), a čtyřválcový turbodiesel 1.5 BlueHDi 110 (81 kW). Kromě provedení se spalovacími jednotkami ale jistě dorazí také plně elektrická varianta. Jestli využije techniku podobně velkých bateriových vozů koncernu Stellantis, můžeme očekávat výkon 115 kW, 54kWh baterii a papírový dojezd okolo 400 kilometrů.

Co se designu týče, nový Citroën C3 Aircross by se měl chlubit prvky inspirovanými odvážným konceptem Citroën Oli. Jak by pak malý crossover mohl vypadat, se snaží odhadnout známý designér a virtuální umělec Lars Sältzer, který vystupuje na Instagramu pod jménem LARSONdesign.

Lars si novou C3 Aircross představuje podstatně hranatější než tu současnou. Jeho vize zaujme především provedením předních a zadních partií. Vpředu nabízí zajímavé světlomety, které opouštějí pro Citroën charakteristický „oddělený“ vzhled, výrazný nárazník a kolmé čelo s poměrně ostrým přechodem v kapotu. Ostře řezaná pak je i záď se svítilnami, jejichž tvar připomíná lampy vpředu. Svítilny jsou ještě propojeny světelnou lištou.

Při pohledu z boku koncept upoutá pozornost nápadnými blatníky a neobvyklou spodní linií oken. A všimněte si také nového loga automobilky, druhá generace ho stoprocentně dostane.

Kdy Citroën novou C3 Aircross představí, zatím nevíme. Některé zdroje hovoří ještě o letošku, jiné zmiňují až rok 2024.

Načítám