Hlavní obsah

Ceny ojetin klesají, hlásí autobazary. Klasikou je desetiletá Octavia za 180 tisíc

Foto: Profimedia

Nabídková cena ojetých aut v autobazarech od začátku roku klesla o osm procent na 220 000 korun. Naproti tomu u dealerů jednotlivých značek se medián ceny ve stejném období zvýšil o 8,5 procenta, tedy o 42 000 Kč. Stejně tak rostla i cena v inzerátech od soukromých osob. Vyplývá to z analýzy skupiny Aures Holdings.

Článek

Velcí obchodníci museli podle provozního ředitele AAA Auto Petra Vaněčka v průběhu letošního roku reagovat na spotřebitelské chování zákazníků, kteří narazili na určitý cenový strop, přes který už nebyli ochotni jít. Naproti tomu rostla cena u dealerů, kteří obecně nabízejí mladší ojetiny okolo čtyř let stáří.

„To se pochopitelně pojí s rostoucími cenami nových aut a jejich stále trvajícím nedostatkem. Tohoto trendu se snaží využívat i menší překupníci a soukromníci. Ti ovšem zpravidla nabídkovou cenu nadhodnotí a auto se nakonec prodá levněji,“ dodal Vaněček.

Věkový medián ojetých aut nabízených na českém trhu se pohybuje mezi 12 a 14 lety a stav tachometru se blíží 200 000 km. Počet nabízených ojetin se v listopadu meziročně zvýšil o pět procent na 101 208. Nejčastěji nabízeným modelem byla v listopadu Škoda Octavia s cenovým mediánem 180 500 korun ve stáří 9,8 roku.

Reklama

Související témata:
Načítám