Hlavní obsah

Ceník Evropského auta roku překvapuje: Elektromobil zničehonic doplňuje benzinový motor, navíc za slušný peníz

Foto: Jeep

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počátkem letošního roku získal Jeep Avenger od porotců COTY titul Evropské auto roku. Profiloval se tehdy jako první elektromobil značky, což je sice pravda, jenže…

Článek

Celý koncern Stellantis nastolil v posledních měsících hodně zvláštní strategii, co se představení nových modelů týče. Většina z nich se totiž na první pohled tváří jako čistě elektrické vozy (a skutečně tento druh pohonu nabízejí), z nějakého důvodu se ale snaží zamlčet, že se pořád budou prodávat i se spalovacími motory. Obdobně matoucí je i uvedení Jeepu Avenger, letošního Evropského auta roku.

Ještě na jaře totiž většina evropských médií psala, že Avenger se na našem kontinentu bude prodávat výhradně jako elektromobil. Jeho platforma STLA Small (vycházející z architektury eCMP skupiny PSA) se ostatně jako elektrická profiluje, o spalovacích motorech dlouho nepadla ani zmínka.

Střih o pár měsíců později a v ceníku malého SUV Jeepu se objevuje… benzinová dvanáctistovka! Možnosti nejsou zrovna rozmanité, zákazník má na výběr jediné stokoňové provedení se šestistupňovým manuálem, tříválec pak roztáčí výhradně přední kola. Majitelům elektromobilu však můžete závidět nanejvýš vyšší 156koňový výkon a automatickou převodovku, i toto provedení si musí vystačit bez čtyřkolky.

Avenger 1.2 Turbo přijíždí v jediné výbavě Altitude a stojí 599 900 Kč (za elektrický ekvivalent dáte minimálně 899 900 Kč). Standardem jsou například sedmnáctipalcová kola z lehkých slitin, jednozónová automatická klimatizace, adaptivní tempomat či multimediální systém s 10,25“ obrazovkou.

Jiný než červený odstín karoserie přijde na 23 000 Kč, větší osmnáctipalcová kola stojí devatenáct tisíc, na výběr je i několik zvýhodněných paketů. Balíček Zima za 12 000 Kč obohatí auto o vyhřívaná přední sedadla, vyhřívaný prostor stěračů a přední i zadní velurové koberečky. Paket infotainmentu a pohodlí za 40 000 Kč zase dodá bezdrátovou nabíječku, zadní parkovací kameru, čtení dopravních značek, integrovanou navigaci či prémiové audio JBL.

Troufáme si říct, že pro českého zákazníka by tato motorová novinka mohla být lákavým zpestřením!

Reklama

Načítám