Hlavní obsah

Cadillac představil elektrický Escalade IQ. Je to obří auto s extrémními parametry a baterkou, jakou jsme ještě neviděli

Foto: Cadillac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Cadillac Escalade, určitě si vybavíte obrovské luxusní SUV s poctivým benzinovým osmiválcem, které si oblíbili hiphopoví umělci. Jenže časy se mění a Escalade s nimi.

Článek

A nejde ani o to, že současná, celkově už pátá generace vozu, která byla představena v roce 2020, je k dispozici nejen se zážehovou V8, ale také nezvykle s řadovým, třílitrovým šestiválcovým turbodieselem.

Významnějším skokem je sázka na elektrický pohon. Cadillac, stejně jako většina velkých značek a výrobců automobilů, se chystá na bateriovou budoucnost, takže postupně představuje nové modely jezdící na elektřinu. Poslední novinkou je právě elektrický Escalade.

Zajímavé ale je, že bateriový Escalade představuje svébytný model, nejde jen o elektrickou verzi páté generace tohoto velkého SUV. I proto Cadillac novinku pojmenoval Escalade IQ, aby ji odlišil od klasického provedení se spalovacími motory. A liší se také na pohled, tohle je opravdu jiné auto.

Escalade IQ stojí na modulární platformě koncernu General Motors, známé pod označením Ultium. A jde o pořádný kus auta. Na délku měří 5 697 mm, široký je 2 167 mm (se sklopenými zrcátky) a vysoký 1 934 mm. Rozvor dosahuje 3 460 milimetrů, světlá výška činí 175 mm.

Elektrický Escalade IQ nabídne tři řady sedadel, přičemž i za tou poslední najdeme velký prostor pro zavazadla - má objem 670 litrů. Nechybí ani „přední kufr“, pod kapotou se nachází schránka s objemem 345 litrů.

Působivě pak vypadá technika. Tak například baterie má obrovskou kapacitu 200 kWh, která by měla zajistit dojezd okolo 700 kilometrů. Auto ale teprve projde homologačním měřením, takže údaj o dojezdu bude později upřesněn.

Foto: Cadillac

Čekali jste něco jiného než obří displeje?

O pohon se starají dva elektromotory, jeden na přední, druhý na zadní nápravě, poskytující v normálním jízdním režimu kombinovaný výkon 505 kW a ve „sportovním“ módu Velocity Max dokonce až 560 kW. Liší se také maximální točivý moment - v běžném režimu dosahuje 834 Nm, ve sportovním 1 064 Nm.

Hodně by nás zajímala hmotnost vozu, ta bude jistě enormní, ale Cadillac si ji zatím nechává pro sebe. Místo toho se chlubí, že Escalade IQ zvládne akceleraci z nuly na sto pod 5 sekund a že na kouli utáhne 3,6 tuny.

800voltová architektura pak pomáhá s rychlostí nabíjení, novinka zvládne až 350 kW. Díky tomu prý auto dokáže doplnit energii pro ujetí asi 160 km za 10 minut.

Cadillac Escalade IQ je prémiovým a luxusním SUV, proto dostane také odpovídající techniku a výbavu, například tepelné čerpadlo, pětizónovou klimatizaci, vzduchový podvozek s magnetickými tlumiči nebo systém řízení všech kol.

Velice moderně působí interiér. Ten zaujme minimem fyzických ovladačů a především palubní deskou, kterou tvoří dva na sebe navazující displeje táhnoucí se přes celou šířku. Tento prvek má celkem 55palcovou úhlopříčku. Další obrazovku najdeme na středové konzole. Samozřejmě nechybí spousta kůže a moderní bezpečnostní asistenty.

Elektrický Cadillac IQ by se měl začít vyrábět v létě příštího roku, první vozy k zákazníkům zamíří na konci roku 2024. Bateriové SUV v nabídce doplní standardní Escalade, který tedy má i se spalovacími motory před sebou ještě nějakou budoucnost.

K mání budou dvě výbavové verze, Luxury a Sport. Cena by měla začínat na částce okolo 130 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 2,85 milionu korun.

Co říkáte na elektrický Cadillac Escalade?
To chci!
69,6 %
To se snad zbláznili!
30,4 %
Celkem hlasovalo 1001 čtenářů.

Reklama

Načítám