Hlavní obsah

Boj proti překupníkům dálničních známek: Český e-shop vás odkáže na oficiální portály okolních zemí

Foto: e-dalnice.cz

Státní portál s dálničními známkami se dočkal drobného vylepšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje listopadu přibyl na oficiálním e-shopu s elektronickými dálničními známkami edalnice.cz nový rozcestník, který uživatele navede na stránky oficiálních e-shopů okolních zemí, kde je možné koupit elektronickou vinětu bez dalších dodatečných poplatků. Je to však v každém ohledu výhra?

Článek

Konec kupování dálničních známek u překupníků! Tedy alespoň prozatím u dalších čtyř evropských států využívajících systému elektronických vinět. Oficiální tuzemský e-shop www.e-dalnice.cz (či edalnice.cz) nyní nabízí rozcestník odkazující na oficiální portály okolních států.

Foto: e-dalnice.cz

Takhle vypadá nový rozcestník na portálu e-dalnice.cz

Na českém oficiálním webu najdete užitečnou novinku v menu vlevo nahoře. Po rozkliknutí se objeví položka Elektronické dálniční známky ve střední Evropě, která obsahuje odkazy na oficiální zahraniční e-shopy s dálničními známkami.

„Věříme, že tento odkaz motoristé uvítají, protože je navede na oficiální e-shopy daných zemí, kde nebudou hradit žádné další manipulační poplatky za zprostředkování prodeje, jak tomu bývá často u webů, které mívají zaplacené reklamy v běžných vyhledávačích. Za touto novou funkcionalitou je také snaha o ochranu motoristů mířících do Maďarska, Rakouska, Slovinska či na Slovensko před zbytečně zvýšenými náklady a také snaha o to, aby všechny informace našli na jednom místě,“ řekla Lucie Bartáková, ředitelka Sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury, který je správcem systému.

Foto: e-dalnice.cz

Rozcestník vás navede na oficiální portály Maďarska, Slovenska, Slovinska a Rakouska

Mějte však na paměti, že pokud chcete pořídit elektronickou dálniční vinětu pro Rakousko jakožto soukromá osoba, je její platnost odložena o 18 dnů. K okamžitému zahájení platnosti tak musíte nakoupit na IČ (firma, OSVČ aj.), ovšem ztratíte možnost odstoupit od smlouvy. Alternativou zde zůstává klasická nalepovací viněta.

Pokud jde o maďarský oficiální e-shop, tak ten zase vyžaduje nákupní kroky, které nejsou otázkou dvou minut. Kdekomu se tedy vyplatí najít seriózního překupníka a těch pár korun navíc mu nechat výměnou za komfortnější koupi. Zvlášť pokud je spěch.

Foto: ematrica.nemzetiutdij.hu

U Maďarů je koupě viněty přes oficiální kanál složitější

Zeptali jsme tiskových zástupců e-dalnice.cz, zdali se rozcestník čítající Maďarsko, Rakousko, Slovinsko a Slovensko do budoucna ještě rozšíří. V dohledné době prý nejspíš ne, nicméně na základě našich zkušeností jsme doporučili přidat ještě Rumunsko, kde jsou rozdíly v cenách vinět mezi oficiálním e-shopem a překupníky mnohdy až několika set korunové. Tak uvidíme, jestli stát dá na naše rady.

Foto: e-dalnice.cz

Ceny dálničních známek platné k 11/2022

Připomínáme, že pevné ceny elektronické dálniční známky pro Česko vycházejí z nařízení vlády o výši časového poplatku a jsou nabízeny ve třech variantách – roční za 1 500 Kč (eko cena 750 Kč), třicetidenní za 440 Kč (eko cena 220 Kč) a desetidenní za 310 Kč (eko cena 155 Kč).

Tyto ceny však zaplatíte pouze na oficiálním e-shopu. Jiní prodejci (kteří díky zaplacené reklamně často ve vyhledávačích vyskakují nad tím oficiálním) mají ceny vyšší, případně si k nim připočtou dodatečný poplatek v průběhu objednávky.

Seznam neoficiálních webů, které si účtují poplatky navíc:

  • czdalnice.cz
  • digitale-vignette-online.cz
  • e-vignettes.com
  • e-vignette.cz

Mimochodem, od spuštění prodeje českých elektronických dálničních známek dne 1. 12. 2020 se jich k 31. 10. 2022 prodalo 12 657 116 kusů. Nejvíce si motoristé pořídili desetidenních e-známek – 5 675 519 ks, ročních se prodalo 5 622 624 ks a třicetidenních 1 358 973 ks.

Foto: e-dalnice.cz

Aktuální mapa zpoplatněných úseků v Česku

Za předpokladu, že by každý platil plnou cenu, tak by to znamenalo příjem ve výši necelých 10,8 miliardy korun. V konečném důsledku jde však o zlomkový příspěvek, jelikož postavit jeden kilometr dálnice vyšlo v Česku v roce 2018 na 152 milionů korun.

Reklama

Načítám