Hlavní obsah

Auto roku 2022/21 a zážitky z Dakaru – Týden v Garáži

Foto: ASO

První týden nového roku 2022 je skoro za námi a i letos pro vás chystáme pravidelná shrnutí toho nejzajímavějšího z uplynulých týdnů, co by vám rozhodně nemělo uniknout. V prvním letošním přehledu se věnujeme zejména anketám Auto roku 2022/21 a Ekologické auto roku 2022/21 a právě probíhajícímu Dakaru.

Článek

Už je tomu týden, co naplno odstartoval nový rok a spolu s ním český Svaz dovozců automobilů zveřejnil seznam finalistů letošní prestižní ankety Auto roku 2022/21, výjimečně spojující letošní ročník s loňským, který se nakonec neuskutečnil kvůli řadě faktorů. Letos bude o přízeň odborné poroty i veřejnosti bojovat celkem 38 vozů, z toho 15 elektrických či hybridních. Elektrifikovaná auta se navíc utkají i v anketě Ekologické auto roku 2022/21.

První kolo odborných testů se uskuteční už v polovině března, a zatímco souběžně s odbornou anketou poběží i hlasování veřejnosti, v našem kompletním přehledu finalistů obou tuzemských anket vám umožňujeme zapojit se do našeho nezávislého hlasování. Jaký z favoritů je ten váš?

Prohlédněte si přehled finalistů a zapojte se do hlasování:

Tradičně je s novoročními dny spojena i slavná Rally Dakar, její čtyřiačtyřicátý ročník se již potřetí v řadě závodí v nehostinné pouštní krajině Saúdské Arábie. I v letošním roce je přímo na místě náš redaktor Honza Červenka a to nejdůležitější se dozvíte v našem nejaktuálnějším speciálu, včetně zajímavostí ze zákulisí.

Foto: Lukáš Volšický

Je lepší lidový UAZ, nebo luxusní Mercedes za miliony?

S novým rokem jsme v redakci společně zavzpomínali na nejlepší auta uplynulého roku 2021 a přinesli vám shrnutí těch nejdůležitějších změn, jaké nás od letošního roku 2022 čekají na českých silnicích. Například zelenou kartu nově postačí mít jen v mobilu a i letos se dočkáme rozšíření dálnic a nových obchvatů, podrobnější informace se dozvíte zde.

Z nejnovějších redakčních testů vám pak nesmí uniknout netradiční srovnání lidového UAZu Patriot AT s luxusním Mercedesem-AMG G 63, zkušenosti z týdenního testování nejnovější Škody Fabia s atmosférickou motorizací MPI nebo seznámení se starším, avšak stále reprezentativním Citroënem C6.

A co dalšího zajímavého přinesl tento týden? Na internetu se ukázal zřejmě největší obytňák na světě, který kdysi vlastnil hollywoodský herec Will Smith, Toyota zveřejnila české ceny nového modelu Aygo X a ruská Lada ukázala oficiální studii nové Nivy na základech Dusteru od Renaultu, jež se představí koncem roku 2024.

Reklama

Související témata:
Načítám