Hlavní obsah

Aston Martin připravuje rozloučení s V12: Nový V12 Vantage

Foto: Aston Martin

Smutnou zprávou je, že dvanáctiválcové Aston Martiny nejspíše skutečně vyjíždějí na cestu do učebnic automobilového dějepisu

Éra dvanáctiválcových Aston Martinů se blíží ke konci a automobilka z britského Gaydonu připravuje velkolepé rozloučení – už v příštím roce představí nástupce ikonického moderního Aston Martinu V12 Vantage, který v nejslavnějších časech originálního Top Gearu doslova dojal Jeremyho Clarksona.

Článek

Jeremy Clarkson se s nejnovějším dvanáctiválcovým Aston Martinem projíždí britskou krajinou, atmosféru umocňuje hudba s názvem „An Ending“ (Konec) a Jeremy nechává promlouvat emoce. „Je to Aston Martin Vantage s dvanáctiválcovým motorem, tak jaký by asi mohl být?“ V originálním Top Gearu s legendárním moderátorským triem Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May se ukázala spousta skvělých řidičských aut, ale jen málo z nich se lidem zarylo tak hluboko pod kůži.

Od uvedení okouzlujícího Aston Martinu V12 Vantage a tehdejší emocionální reportáže v britském Top Gearu uplynulo již dvanáct let, a přestože nejprodávanějším modelem značky současnosti je luxusní SUV, automobilka nezavrhuje řidičská auta a umožňuje zákazníkům a nadšencům podlehnout kouzlu vidlicových dvanáctiválců, dokud je čas. Aston Martin se připravuje na elektrickou éru a chce se s dvanáctiválci rozloučit dalším nezapomenutelným autem.

Už v roce 2009 na televizních obrazovkách Jeremy Clarkson zmínil, že auta jako tehdejší Aston Martin V12 Vantage brzy budou obsahem historických knih a v současnosti se k tomu opravdu schyluje. „Není to jen speciální edice, je to finální edice,“ uvádí automobilka spolu s nejnovějším teaserem zveřejněným na internetu. Odhaluje pouhé dvě věci – ohromující zvuk dvanáctiválce nového Aston Martinu V12 Vantage a představení v roce 2022.

Elegantní Aston Martin Vantage se v dnešních dnech vyrábí pouze s přeplňovaným čtyřlitrovým V8 od AMG, ale již brzy se představí i s jednotkou V12, technicky příbuznou dvanáctiválci v exkluzivním modelu V12 Speedster. Se zdvihovým objemem 5,2 litru a dvojicí turbodmychadel tak nový Aston Martin se jménem V12 Vantage vyvine 690 koní (515 kW) a 752 newtonmetrů.

„Nikdy neodcházej potichu,“ dodává značka k oznámení připravovaného nového dvanáctiválcového sporťáku a bohužel nám připomíná, že se jedna skvělá éra automobilového průmyslu blíží ke konci. Fantastická reportáž Jeremyho Clarksona se starým V12 Vantage ukončila celou třináctou sérii Top Gearu a nový uřvaný V12 Vantage je rozloučením s celou epochou dvanáctiválcových Astonů. A to nás mrzí.

Reklama

Načítám