Hlavní obsah

Anketa Evropské auto roku jde do finále, Enyaq iV nechybí

Foto: Dalibor Žák

Pořadatelé ankety Car of the Year zveřejnili seznam sedmi finalistů, kteří budou bojovat o titul evropského Auta roku 2022. My si nyní musíme zvyknout na nové pořádky, jeden jediný model pohání klasický spalovací motor, všechny ostatní jsou elektrické. Do finále se probojoval i zástupce z Mladé Boleslavi, elektrický Enyaq iV.

Článek

Anketa evropské Auto roku (Car of the Year, zkráceně COTY) se vyhlašuje již sedmapadesát let. V evropském měřítku jde patrně o nejznámější anketu, která se pokouší zodpovědět otázku, na kterou vlastně odpovědět nelze, totiž jaké auto bylo loňský rok nejlepší.

Do finálové sedmice se díky hlasům 60 porotců z 23 evropských zemí nakonec neprobojovala Fabia, jedno z posledních „normálních“ automobilů, které si nové může pořídit asi každý. Proti loňsku, kdy se do finále dostal jediný elektromobil (Fiat New 500), je nyní situace přesně obrácená: šest ze sedmi nominovaných vozů jsou alektroauta, prapor spalovacího motoru tak drží jenom nový Peugeot 308 (ten má v nabídce plug-in hybridní motory, ale i ty čistě spalovací).

Pro mladoboleslavskou automobilku, která v této evropské anketě nikdy nebodovala, je pozitivní, že i ve finálové sedmici má jedno želízko – Enyaq iV. O titul se bude ucházet rovněž Cupra Born, která s Enyaqem sdílí použitou techniku na modulární platformě MEB.

Finálová sedmička je následující:

  • Cupra Born
  • Ford Mustang Mach-E
  • Hyundai Ioniq 5
  • Kia EV6
  • Peugeot 308
  • Renault Megane E-Tech
  • Škoda Enyaq iV

„Pro Škodu je to úspěch,“ říká pro Garáž.cz jediný tuzemský porotce Jiří Duchoň. „Loni do finále postoupila Octavia, letos Enyaq iV. Od roku 1996 je škodovka ve finále již podeváté,“ všímá si potorce, který šestici elektrických vozů ve finálové skupině s lehkou nadsázkou okomentoval: „Je to riziko nezávislosti, nikdy nevíte, co vám z hlasování šedesátky svéhlavých porotců z Evropy vypadne.“

Pomyslnou zlatou medaili loni nakonec převzala Toyota za model Yaris. Evropské anketa Auto roku (COTY) se vyhlašuje od roku 1964. Tehdy vyhrál Rover 2000. Kvůli pandemii koronaviru se už dva roky výsledky nevyhlašují na ženevském autosalonu, jelikož byl už dvakrát zrušen. Letošního výherce se tak dozvíme v rámci internetového přenosu. Výsledky budeme znát již v pondělí 28. února 2022.

Reklama

Související témata:
Načítám