Hlavní obsah

Jeremy Clarkson zvolil své Auto roku

Foto: Shutterstock / Georg Schmidt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostořeký a celosvětově známý moderátor motoristických pořadů Top Gear a The Grand Tour, Jeremy Clarkson, také píše recenze automobilů pro britský The Sunday Times Magazine. Každoročně pak vyhlašuje svůj Automobil roku.

Článek

Automobilových cen se každoročně udílejí stovky, od těch několika málo prestižních po většinu těch, jejichž vypovídací hodnota se blíží nule. U soutěží, o nichž informují média, je vítězství některého z nominovaných vozů cenné alespoň pro marketingové oddělení.

Ale jak bylo řečeno, anket existuje opravdu hodně. Ostatně, ještě před pár lety jsme měli v Česku hned dvě oficiální soutěže o nejlepší automobil roku.

Jednu z anket vyhlašuje i The Sunday Times Magazine. Tato anketa má více než 20 kategorií, takže šanci má každoročně docela dost modelů. Součástí ankety je například i vyhlášení dog-friendly auta roku neboli nejvhodnější auta pro pejskaře. A své dvě kategorie má i slavný moderátor.

Jeremy Clarkson má dvě své kategorie – SuperCar of the Year (Superauto roku) a People‘s Car of the Year (Lidové auto roku). Vítězem kategorie Superauta roku se stala božská interpretace Jaguaru E-Type nazvaná Eagle Lightweight GT.

Foto: Eagle

Eagle Lightweight GT je v podstatě vylepšenou verzí legendárního závodního Jaguaru E-Type

„Už podle názvu byste si představili, že Lightweight se cítí jako svlečený závodník, ale ne,“ píše Clarkson v Sunday Times. „GT znamená, že je to grand tourer, kožený, klimatizovaný křižník na dlouhé vzdálenosti. Člověk by v jeho interiéru chtěl sedět navždy a všeho se dotýkat.“

Clarkson ocenil také zvuk motoru i samotný šestiválec. „Když dáte plný plyn, dlouhá kapota se mírně zvedne a okamžitě víte, co vašemu elektricky poháněnému vysavači chybí – pořádný zvuk.“

Foto: Mini

Mini GP John Cooper Works je pořádná divočina dostupná pro běžné lidi

Druhým autem, které Clarkson ocenil, je také britský stroj – Mini John Cooper Works GP. Malé zběsilé auto, které žene vpřed dvoulitrový motor o výkonu 306 koní.

„Je to příliš hlasité, silné a bláznivé, ale je to také jedno z nejlepších aut, které jsem celý rok řídil,“ napsal o tomto „lidovém“ autě Clarkson.

Reklama

Načítám