Hlavní obsah

Nová Octavia vyhrála cenu za design. Kam jsme dali oči?

Foto: Archiv Garáž.cz

Hned dvě škodovky nebo čtyři Ferrari získaly prestižní německou cenu Red Dot Award v kategorii automobilového designu. Výhra Kodiaqu nás moc nepřekvapila, ale co ta druhá škodovka? Už jste si na ni zvykli, nebo vás pořád tahá za oči?

Článek

Red Dot Awards se rozdává už od padesátých let v Essenu a za tu dobu si získala patřičnou prestiž. V letošním ročníku arbitři designu už před několika měsíci vyhlásili nejlepší z nejlepších, se kterými se dá jedině souhlasit. Kromě Mazdy MX-5 RF tu bylo třeba zakázkové Ferrari J50, Audi Q2 a Kia Optima Sportwagon. Teď je konečně na světě finální seznam oceněných a Mladá Boleslav v něm má hned dvě želízka: BMW řady 5, Citroën C3, Genesis G80 Sport, Hyundai Azera/Grandeur, Kia Rio, Peugeot 3008, Seat Ibiza, Škoda Kodiaq, faceliftovaná Škoda Octavia Combi, Volvo V90, Ferrari 458 MM Speciale, Ferrari GTC4 Lusso a LaFerrari Aperta.

Foto: Archiv Garáž.cz

Je to zajímavá směska, na které se možná úplně neshodneme, ale lze v ní vidět kombinaci spíše užitného i extravagantního designu. Volvo V90 je opravdu nádhera na kolech, Genesis a BMW kopou za velké líbivé sedany a Ferrari je prostě Ferrari. A pak je tu ještě nižší, užší a opět žiletkově ostrá Ibiza, která si rozhodně cenu zaslouží. U těch ostatních už člověk musí hledat detaily, aby našel s porotou společnou řeč. A pak je tu faceliftovaná Octavia se svými čtyřmi světly. Kabaň musí doma slavit - konečně má cenu, která alespoň trochu zjemní ten poprask kolem jeho odchodu, kdy si lidé snad mysleli, že tenhle facelift přední masky byl sofistikovanou pomstou. Neberte nás špatně, ze všech ostatních úhlů je trojková Octavie pořád velmi pohledným autem, zvlášť v kombíkovém provedení. Na ten předek jsme si ale nezvykli... pokaždé, když už se s ním třeba u RS smíříme, vidíme kolem projet Mercedes, který měl tohle dělení světel vyřešené mnohem elegantněji. Stačilo nelepit vnitřní svítilnu na doraz k masce a nechat tam drobnou mezeru.

Nejsme ale tzv. arbitři vkusu a designu, takže škodovce oba vavříny samozřejmě přejeme. Jenom dokazují, že každý pes, jiná ves.

Reklama

Načítám