Hlavní obsah

Nissan a Total přispějí na opravu katedrály Notre-Dame

Foto: Wikimedia Commons

Katedrála Notre-Dame

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to týden, kdy celým světem otřásla informace o rozsáhlém požáru katedrály Notre-Dame v Paříži. Škoda je nevyčíslitelná, ale naštěstí se ozvala celá řada firem i jednotlivců, kteří se rozhodli přispět na její opravu. Je mezi nimi i automobilka Nissan, ke které se připojil petrolejářský gigant Total.

Článek

Katedrála vzplála nejspíš vlivem elektrického zkratu v její opravované části a je velké štěstí, že při tak rozsáhlém požáru nebyl nikdo zraněn. S ohněm bojovaly po několik hodin stovky hasičů a chvíli vůbec nebylo jisté, že katedrála zůstane stát. Nakonec ohni podlehla dřevěná střecha a krovy, ale voda z hašení vlastně celé to dílo zkázy dokonala. Oprava tohoto historického objektu a domova pařížské římskokatolické arcidiecéze zabere přinejmenším několik let a vyjde na miliardy eur. Ihned po dohašení bylo vládním představitelům v čele s prezidentem Francie Emanuelem Macronem jasné, že sehnat peníze na opravy bude náročné. Úřady ale na opravu nebudou samy.

Nejprve se s pomocí přihlásila řada francouzských boháčů, která přislíbila neskutečné částky, které bude ochotna na opravu této památky věnovat. Vzápětí se přidala i velká řada celosvětově působících společností, mezi kterými se objevil jak Nissan, tak Total. Divíte se, proč zrovna japonský Nissan? Je to proto, že tvoří s francouzskou automobilkou Renault alianci, a chce tak svým francouzským přátelům vlastně poděkovat a zároveň tak vzdát hold celému francouzskému národu. V tuto chvíli automobilka přislíbila přispět částkou 100 000 eur, tedy asi 2,5 milionu korun. Ale nemusí to být prý konečná částka. Jakkoliv je tohle moc hezký krok, je celkem překvapivý. V alianci obou značek to poslední dobou hodně vře, dokonce se mluví o tom, že ji opustí třetí do party, německý Daimler. Je ale hezké vidět, že vedení celého obřího koncernu umí zapomenout na spory a věnovat se důležitějším věcem.

Ovšem Nissan není jedinou firmou spojenou s automobilovým průmyslem, který se rozhodl přispět na opravy. Připojil se k němu také Total, který se ale na částce, kterou na opravu katedrály věnuje, rozhodl přitlačit. Na svém twitterovém účtu přislíbil, že úřadům poskytne 100 milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun. Stejnou částku pak přidá například i Bernard Arnault, nejbohatší Francouz, který vlastní značky Christian Dior a Givenchy. Jakkoliv je ale taková vlna solidarity podle nás prostě úžasná, snesla se na ní vlna kritiky kvůli tomu, že by peníze neměly být použity na opravu katedrály, ale rozdat mezi chudší obyvatele. No, necháme asi raději na vás, k jaké straně se přikloníte. Každopádně jsme moc rádi, že tato krásná památka nelehla popelem úplně a časem znovu bude jednou z dominant Paříže.

Reklama

Související témata:
Total
Katedrála Notre-Dame
Načítám