Hlavní obsah

Newyorská policie přezbrojí na Smarty

Foto: Archiv Garáž.cz

Strážníci z Velkého jablka přebírají stovky nových modrobílých pomocníků. Smart ForTwo se v ulicích New Yorku objeví už velmi brzy a doplní tak jednu z největších policejních flotil na světě.

Článek

A než se začnete posmívat, vězte, že newyorští policajti mají samozřejmě i další auta - od starých Fordů Crown Victoria, se kterými jezdí hlavně státní policie (New York sahá na severu až k hranicím s Kanadou a přejet ho trvá víc než šest hodin, dost lidí na to zapomíná), přes "stíhací" Dodge Chargery, které často krouží v neviditelném hávu bez polepů a mají kompletní výbavu (radary, počítače, místo vzadu pro případné zadržené) až po klasickou nabídku od Fordu, počínaje Fusionem/Mondeem, konče velkým Escapem. A je toho samozřejmě mnohem víc - Smart se zařadí na úplný začátek potravního řetězce, bude totiž vozem pro pochůzkáře a výběrčí pokut.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nejde tedy o zásahové jednotky, nýbrž o ty preventivní. Ty až doposud buď operovaly pěšky v okruhu své stanice, nebo měly k dispozici poměrně specifické tříkolky, kterým se tu každý turista posmívá. Vypadají nemotorně a samozřejmě nejezdí rychle. Nemají klimatizaci a je v nich dost málo místa. Na druhou stranu se dostanou všude a zaparkují kdekoliv. To byla jejich hlavní výhoda, na kterou samozřejmě Smart navazuje. Navíc má ovšem klimatizaci. A čtyři kola. A je docela roztomilý, což by mohlo policii nahnat body u veřejnosti.

Prvních sto vozů už si policie převzala a dalších 150 má brzy následovat. Spolupráce zřejmě bude dlouhodobá a vsadili bychom si na to, že se do budoucna počítá i s elektrickými Smarty, které se představí na autosalonu v Paříži. Dojezd 160 km a rychlonabíječka, která dobije Smarta na plnou kapacitu už za 45 minut? To se newyorské policii bezesporu vyplatí.

Reklama

Načítám