Hlavní obsah

Nesmrtelná buchanka stokrát jinak

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Kolik druhů legendárních buchanek se vlastně vyrábí a co za ně zaplatíte? Máme pro vás podrobný přehled!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární dodávka „buchanka“ ruské automobilky UAZ oslavila vloni šedesáté narozeniny a postupně se dostala čím dál více do povědomí veřejnosti. Víte, že se vyrábí v několika různých variantách? Zmapovali jsme je pro vás a sehnali i český ceník.

Článek

Jedno z nejprimitivnějších nových terénních aut v Evropě využívá základu žebřinového rámu, dvou tuhých náprav a odpružení na listových perech. Analogový dinosaurus má přezdívku „buchanka“ – to kvůli tvaru karoserie, který připomíná bochník chleba.

Podle typu má vůz jednu nebo dvě palivové nádrže, od roku 2019 dostal každý model systém ABS (dříve ho měly jen osobní verze) a techniku nouzového volání ERA-Glonass, která funguje podobně jako evropský eCall. Nutno dodat, že SOS tlačítko je plně funkční a skutečně vás přesměruje na linku 112.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Buchanky jsou v Evropě čím dál oblíbenější

Vedle řidiče a spolujezdce pracuje šestnáctiventilový benzinový čtyřválec ZMZ 40911 o objemu 2,7 litru. Motor s výkonem 112 koňských sil a 198 Nm točivého momentu továrně spolupracuje s pětirychlostním manuálem, nicméně český import už pracuje na zástavbě čtyřrychlostního automatu. Pohon 4 x 4 a redukční převodovka se řadí mechanicky, zatímco volitelná uzávěrka zadního diferenciálu je plně elektrická.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Interiéru dominuje lakovaná palubní deska

V kabině najdete několik zastaralých kolébkových spínačů, lakovanou palubní desku a sdružený rychloměr s jednoduchým palubním počítačem. Na přání jsou k dispozici vyhřívaná sedadla, sklopný stolek, posuvná boční okna a vylepšené kliky dveří. Airbag nebo jiné bezpečnostní prvky mimo ABS u „buchanky“ nehledejte. Životnost mechanických komponent tedy nebude problém, nicméně rakovina všech aut (koroze) si ráda smlsne na nepozinkovaném plechu terénního uazu, proto je potřeba pravidelně aplikovat speciální nástřik.

UAZ 2206

Model 2206 je za poslední léta nejprodávanější a nejoblíbenější „buchankou“ v celé Evropě. Auto těží z variability sedadel, protože nabízí dvě až devět míst k sezení. Archaický přepravník nemá v podstatě přímou srovnatelnou konkurenci – a to jak vlastnostmi, tak cenou. Achillovou patou je však bezpečnost posádky – kromě kovového nárazníku vpředu a světla vás nic moc nechrání. Interiér této osobní verze má oproti nákladním variantám navíc dodatečné odhlučnění a měkčí odpružení.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Základní cena: 460 000 Kč

UAZ 3962

Strany vozu zdobí nápisy „medicínská služba“, takže jak asi tipujete, jde o sanitní verzi. Pokud jste zažili povinnou vojenskou službu, pak tuhle „buchanku“ jistě dobře znáte, protože v armádě slouží dodnes. Postupem času však UAZ udělal velký pokrok a zlepšil se komfort i zpracování – terénní prostupnost však zůstala zachována. V nabídce je dvoumístná či pětimístná varianta nebo speciální verze s originálními lékařskými nosítky. Záchranářské „buchanky“ dodnes slouží v Rusku – většinou mají zvýšenou střechu a operační rozsah klidně 300 kilometrů, takže když dostanete infarkt někde na Sibiři, za půl dne je pomoc u vás…

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Základní cena: 450 000 Kč

UAZ 3741

Jde o čistě užitkovou variantu se dvěma nebo pěti místy k sezení, ale také se prodává kompletně „zaplechovaná“ verze. UAZ 3741 Cargo disponuje zesílenými listovými pery, takže je méně komfortní oproti osobním modelům, ale zase víc uveze. Mrkněte ještě na dveřní kliky – ty mají ochranný plastový žlábek, ale jinak je auto totožné s ostatními z rodiny.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Základní cena: 445 000 Kč

UAZ 390995

Toto je nejprodávanější varianta „buchanky“ v Rusku, která se vyznačuje odděleným prostorem pro posádku a náklad – proto se autu lidově říká kombi. Model 390995 nepotěší tvrdším odpružením, ale nabídne pět nebo sedm míst k sezení a integrovaný stolek. Na evropském trhu si tuhle verzi oblíbili nejvíce zákazníci v Belgii, především kvůli nižším registračním poplatkům.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Základní cena: 440 000 Kč

UAZ 390945

Samotná automobilka označuje variantu 390945 Farmer jako nejuniverzálnější „buchanku“ na světě. Auto totiž kombinuje uzavřenou pětimístnou kabinu a ocelový valník s plachtovým překrytím. Ruský valník s dřevěnou podlahou nekypí kvalitou a zpravidla už od výroby bývá napadený povrchovou korozí. Z konstrukčních důvodů přišlo auto o jednu palivovou nádrž, takže si musíte vystačit jen s 50 litry benzinu.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Základní cena: 460 000 Kč

UAZ 3303

Je libo malý dvoumístný náklaďák? Zvolte UAZ 3303, který se vyrábí jak ve verzi šasi, tak v provedení s valníkem o rozměru 2 690 × 1 860 milimetrů. Vůz uveze přes 1,3 tuny nákladu a stejně jako jeho pětimístný bratr má pouze jednu palivovou nádrž. UAZ 3303 je zároveň nejlevnější „buchankou“ na českém trhu.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Základní cena: 425 000 Kč

Technické údaje
MotorZMZ 40911
Palivobenzin (min. N92)
Objem2 693 ccm
Maximální výkon82,5 kW (112,2 k) při 4 250 ot./min.
Maximální točivý moment198 Nm při 2 500 ot./min.
Převodovkamechanická, pětirychlostní
Průměrná spotřeba12,3 l/100 km
Světlá výška210 mm
Objem palivových nádrží27/50 l

Zajímavosti

  • Auta jsou pro EU homologovaná individuálně
  • V Evropě vozy plní emisní normu Euro 6
  • Všechny verze jsou v kategorii N1G (nákladní do 3,5 tuny)
  • Základními barvami jsou šedá a khaki
  • „Buchanky“ mají posilovač řízení ve standardu
  • Model 2206 je nejprodávanější v Německu
  • Model 3909 se těší největší oblibě v Belgii
  • „Buchanka“ se dá koupit i na Islandu
  • Parkovací brzda blokuje kardanovou hřídel namísto zadních kol
  • UAZ má tažné zařízení až na 3 500 kg
  • Posuvné je pouze sedadlo řidiče
  • V Evropě se prodá ročně asi 500 modelů značky UAZ

Vhodné pro individualisty

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Kempujete rádi? Verze se zvýšenou střechou je ideální volbou

UAZ 2206 se nabízí také v provedení Camper. Jde o úpravu českého importéra, který auto dodává se zvýšenou laminátovou střechou. Vzhledem k jednoduchosti vozu si majitelé „buchanky“ předělávají a upravují podle svých potřeb, takže můžete potkat modely vystlané červeným kobercem, s obytnou vestavbou nebo expediční speciály.

Reklama

Načítám