Hlavní obsah

Nemůže hýbat nohama ani rukama, přesto řídí Corvette!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závodník Sam Schmidt měl v roce 2000 během závodů Indycar vážnou nehodu, během které ochrnul od krku dolů. Nadšení pro život i automobily mu však zůstalo, a tak se podílel na vývoji systému, díky kterému dokáže řídit auto i on. A to je vážně pozoruhodný mechanismus!

Článek

V dalším díle pořadu slavného moderátora a automobilového nadšence Jaye Lena se můžeme podívat na dechberoucí příběh amerického závodníka Sama Schmidta. Ten totiž měl nehodu při závodech a od té doby je kvadruplegik, tedy člověk ochrnutý od krku dolů. Přesto však má řidičák a dokáže bezpečně ovládat nejnovější Corvette Z06.

Foto: Archiv Garáž.cz

Důvod je prostý, spolu s týmem odborníků totiž vyvinul unikátní systém pro řízení vozu, kdy celé auto řídí hlavou. U pusy má trubičku, do které když fouká, tak auto jede dopředu, přičemž intenzita foukání určuje míru zrychlení. Naopak když vzduch z trubičky vysává, auto zpomaluje. K zatáčení pak slouží pohyb hlavy, který je snímán několika kamerami. Je to opravdu úžasný systém a jak se zdá, tak i funkční. Ostatně Sam už s vozem jel téměř 300 km/h a chce překonat hranici 320 km/h, tedy 200 mil za hodinu.

Reklama

Načítám